Mexiko delat inför ny lag

Mexiko som samhälle kan sägas vara en motsägelse i sig själv. Å ena sidan det påtagliga starka kyrkliga bandet, å andra sidan en relativt liberal syn på homosexualitet, i alla fall i större städer som Guadalajara. Detta skapar en intern kulturell chock som tar sig uttryck på olika sätt.
För cirka en månad sedan gick en ny lag igenom i staten Jalisco, en lag som påminner om den svenska så kallade ”sambolagen”, och som innebär att samboende men icke gifta personer kan inneha samma rättigheter och skyldigheter som ett gift par. I Mexiko är det dock fortfarande ovanligt att ett heterosexuellt icke gift par bor tillsammans, det finns inget ord för denna ”status”, även om det börjar bli lite mer accepterat, speciellt inom de yngre generationerna. Att det trots allt inte är vanligt gör att många ser lagen mer som ett steg mot ett accepterande av homosexuella par, och detta är också orsaken till varför lagförslaget var så omdebatterat. Dagen för bestämmandet och innan dess, diskuterades ämnet vilt i olika tv- och radioprogram, demonstrationer för och emot sågs på gatorna. Förslaget fick dock även, kanske lite oväntat, kritik för att vara en falsk lösning i stället för att tillåta homosexuella par att gifta sig, vilketskulle vara ett mycket större accepterande och ställningstagande. Detta är fortfarande inte möjligt i denna delstat, men kanske blir det nästa steg, även om det nog kommer dröja ett bra tag. Mexiko är fortfarande starkt rotat i de religiösa och traditionella värdena som håller landet innanför macho- och patriarkalramarna. Det finns inte mycket utrymme för ”nya” identiteter än så länge, men förhoppningsvis blir det i framtiden mer vikt vid individen än vid dennes sexuella läggning.

Foto: Grupo Milenio Jalisco

Foto: Grupo Milenio (Jalisco)
Dela det här:
Kategorier: Demokrati, Genus, Jämställdhet, Mexiko, Rättssystem, SRHR, Yttrandefrihet

Om SannaForsberg

Examen i Utvecklingsstudier och Internationella Relationer, lever i Guadalajara, Mexiko, mitt andra hemland. Att skriva och rapportera är vad jag vill ägna mig åt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *