Vad tänker du på när du hör ordet hemmafru?

Majs, grundstenen i den Guatemalanska kosten. Det tar mycket tid och arbete för kvinnorna att skala, torka, mala och göra tortillas av majsen.

Majs, grundstenen i den Guatemalanska kosten. Det tar mycket tid och arbete för kvinnorna att skala, torka, mala och göra tortillas av majsen.

Förr hade jag en något romantiserad bild av en överklassfru som dricker drinkar och shoppar loss. Hon ägnade sig även åt matlagning och barnpassningen förstås, men inte i så stor utsträckning. Livet var priviligierat, kanske inte jämställt men det var i alla fall ett val att leva som hemmafru. Den bilden existerar inte för mig sedan jag har bott en tid i byn La Lucha, Guatemala.

I Guatemala och andra u-länder existerar en annorlunda hemmafru och kvinna. Kvinnorna arbetar i hemmet uteslutande med att sköta hushållet. Att tvätta för hand, laga mat från grunden och städa hus som alltid blir invaderade av lera är vardagslivet. Detta är arbeten, men arbeten man inte får betalt för. Alltså kan hon inte tjäna pengar på egen hand. Det finns bara ett fåtal betalda arbeten för kvinnor och blir därför de flesta helt beroende av sin man eller en manlig släkting för att försörja sig. Självklart gäller detta främst i byar och på landsbygden, men även i städer lever dessa traditioner kvar. I städerna går det dock att tjäna några Quetzales genom att sälja tortillas men i övrigt verkar tiden verkar ha stått stilla. Många tycker fortfarande att kvinnans plats är i köket och där finns även de flesta jobben.

Det är svårt att förstå hur starkt beroendet är. Kvinnorna tvingas vänta på männen för de inte är närvarande. Maria och Doris bor i byn La Lucha själva med sina barn. Deras män är båda två i USA illegalt för att arbeta medans de väntar dag efter dag i den lilla byn i djungeln. Många mil från den amerikanska gränsen står de i köket och hoppas att deras män inte ska träffa någon annan kvinna och sluta skicka pengar, vilket händer ofta. Marias make har varit i USA i åtta år och kom inte hem när deras äldste son dog i en olycka. Hon vet inte när han ska komma hem, det säger han inte, men han fortsätter skicka pengar så hon väntar på honom. Hon har inget val, en skilsmässa är kostsam.

Det finns många institutionella problem. Det är svårt att skilja sig eftersom man måste ha en advokat som kostar flera tusen Quetzales till exempel. Utan en inkomst är det svårt att få ihop de pengarna och det är ännu svårare att be sin man om dem. Om de mot förmodan skulle lyckas måste de hitta någon annan som kan försörja dem för det finns inga jobb. Som kvinna är man alltså fast i ett liv av beroende om man inte kan hitta en inkomst.

Pengar är vägen ut ur beroendet eftersom allting kostar, det kostar till och med att tjäna pengar då man måste investera i någonting. Varor att sälja i en affär, en tvättmaskin eller en utbildning är saker som man inte har råd med utan en mans pengar. De flesta familjer har inte råd med de heller. Ibland har en familj bara råd att skicka ett barn till skolan, och då väljer familjerna oftast att skicka en man.

Rättigheterna existerar på pappret men lagen räcker inte till för att skydda och förverkliga dem. Polisen har dålig kontroll över stora delar av Guatemala och korruption finns överallt. I vardagslivet och på landsbygden ser vardagen därför annorlunda ut för kvinnorna. Om en kvinna blir slagen, vilket är emot lagen, kan hon sällan göra någonting. De runtomkring som hör eller vet gör inte heller någonting då de är rädda för mer våld från mannen eller känner sig maktlösa. Våld har också blivit så vanligt att folk inte bryr sig.

Arbetsförhållandet har gjort kvinnan till vårdare och tjänare under mannen och familjen. Familjen leds alltid av en manlig släkting som servas med sina manliga släktingar av systrar, fruar och döttrar.

Omvärlden kan hjälpa fattiga länder att förändras genom att stödja utveckling och förbättra skolsystemet till exempel, men samhället och värderingarna i landet måste förändras inifrån. Guatemala måste  ta avstånd från de traditionella könsrollerna som män och kvinnor fortfarande har om mannen och kvinnans plats i samhället. Därefter är det viktigt att respektera lagen och då förbättra rättssystemet så att lagen har verkan och kan efterföljas. Först därefter blir kvinnan fri och kan fatta beslut om sin framtid själv, utan påtvingade könsroller, när hon har frihet genom lagen och i praktiken.

Dela det här:
Kategorier: Fattigdom, Genus, Guatemala, Jämställdhet, Korruption, Landsbygdsutveckling, Latinamerika, Mänskliga Rättigheter, Rättssystem

Om Petter Holmgren

Jag kommer ursprungligen från Karlskrona men har studerat i Lund i över tre år. Där läste jag en kandidat i Statsvetenskap med inriktning internationella relationer och blev intresserad av utvecklingsfrågor. Jag har hunnit med att bo i Istanbul och sett kravallerna där och spenderat nästan två månader i Guatemalas jungel. Mina intressen är särskilt inriktade på kvinnors rättigheter i alla dess former. I framtiden hoppas jag att mitt hobbyskriveri kan bli någonting man kan leva av. Det senaste året har jag spenderat på resande fot och hoppas att fortsätta med det ett tag till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *