Att skapa förändring genom yoga och miljömedvetenhet

Jag befinner mig i Khayelitsha, en kåkstad i Kapstaden, tillsammans med Xoli Fuyani. Hon jobbar för Earth Child Project – en organisation som arbetar med målet att öka kunskapen och medvetenheten om miljö och natur, samt att lära barn yoga för att skapa förändring i samhället.

Xoli arbetar för Earth Child Project. Foto: Earth Child Project

Xoli arbetar för Earth Child Project. Foto: Earth Child Project

Xoli är född och uppvuxen i Gugulethu, en av kåkstäderna i Kapstaden. Hon har alltid haft ett miljöintresse och bland annat studerat miljöfrågor på universitetet. Efter sina studier reste hon över hela Sydafrika med projektet ”Mission Antarctica” för att öka medvetenheten om miljöfrågor. Resan slutade i Johannesburg där FN höll ett toppmöte för att diskutera hållbar utveckling.

– Det var här mitt intresset för hållbar utveckling och miljö växte så starkt att jag bestämde mig för att arbeta med utbildning inom miljö, säger hon.

Solen skiner i Kapstaden, men vi sitter i skuggan under ett träd på skolgården. Xoli berättar att hon ville inspirera barn att ta hand om miljön för att skapa förändring och att fokusera på det positiva. Hon fick en anställning på Earth Child Project. Xoli ler och berättar att Earth Child Project jobbar utifrån tron på att vi alla är ”jordens barn”.

– Det är en dynamisk och innovativ ideell organisation som jobbar utifrån ett helhetsperspektiv med utveckling av barn, lärare skolor och samhällen.

Earth Child Project jobbar i Khayelithsa och Lavender Hill som är två områden med socio-ekonomiska problem. Xoli berättar att projektet är otroligt viktigt:

– Vi vill utrusta barnen med praktisk kunskap för en hälsosammare och mer hållbar livsstil. Vi vill skapa en generation av självsäkra, medvetna och ansvarstagande barn och ungdomar. Vi försöker också att inspirera barnen att spela en positiv roll i sina områden för att skapa förändring.

Xolis roll i Earth Child Project är att samordna miljökurserna i skolorna.

-Vi har maskodlingen och undervisar i återvinning för att ge barnen kunskap om hur jorden fungerar.  Barnen får också lära sig att odla grönsaker i återvunna plastbunkar. Detta är för att lära barnen hur man odlar sin egen mat.

Grönsaksodling som är en del av projektet för att lära barnen att odla sin egna mat. Foto: Earth Child Project

Grönsaksodling som är en del av projektet för att lära barnen att odla sin egna mat. Foto: Earth Child Project

Xoli håller även i projektets vandringsgrupper och understryker betydelsen av dessa genom att ställa frågan ”hur kan vi tycka om och ta hand om naturen om vi aldrig har fått uppleva den?”. Många av barnen växer upp i områden med hög arbetslöshet, gangsterism, droger och alkohol- missbruk. Det är sällan som de får chansen att lämna dessa tuffa områden och uppleva naturen. Earth Child Project vill inspirera barnen att känna samhörighet med naturen genom att använda alla sinnen och utöva meditation under vandringarna.

Xoli berättar att yoga är en viktig del i projektet. Yoga minskar stress, förbättrar koncentrationen och ger en ökad känsla av tillfredsställelse och medvetenhet. De har yogalektioner varje vecka både under och efter skoltid.

– Vi har många entusiastiska små yogisar som inte bara kommer på lektionerna, utan även dagligen utövar yoga hemma.

Xoli tror att många av de problem som Sydafrika står inför idag, så som arbetslöshet, fattigdom och ojämnlikhet är kopplade till en dålig grundutbildning.

– Med detta projekt vill Earth Child Project komplettera grundskolan för att ge barnen verktyg att använda i sina dagliga liv. Yoga och meditation hjälper barnen att skapa ett lugn inombords. Där igenom kan de fokusera bättre på skolarbetet. Xoli berättar att de som har varit med i yoga-gruppen har förbättrat sina betyg.

vandring i Cedarberg som är ett naturreservat utan för Kapstaden. Foto: Earth Child Project

Vandring i Cedarberg som är ett naturreservat utan för Kapstaden. Foto: Earth Child Project

Att arbeta för Earth Child har hjälpt Xoli att nå sin önskan om att få inspirera barnen i samhället genom att ge dem en chans att skapa den förändring som de själva vill se, genom att lära och utveckla känslan av ”Ubuntu” som betyder medmänsklighet på deras språk, Xhosa. Hon menar att vi alla har en möjlighet att förbättra eller förändra vår nuvarande situation.

Dela det här:
Kategorier: Miljö, Sydafrika, Ungdomar

Om Johanna Åhs

Jag heter Johanna Åhs och bor i Sydafrika sedan 2011 där jag studerar Utvecklingsstudier på University of South Africa. Jag jobbar som volontär för två olika organisation som arbetar med utsatta barn i skolan. Jag är intresserad av politik, mänskliga rättigheter och kultur.

Min lärare sa en gång; "den röda jorden fastnar liksom under fötterna och går aldrig att tvätta bort" och det är nog sant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *