Ett kaos som snabbt blir vardag

Buenos Aires bubblar av liv. Vart man än vänder sig är det något intressant som fångar ögat. Trafikkaoset är totalt och ingenstans går det att fly från den turbulens och påtryckande närvaro som innerstadens tre miljoner invånare innebär. Men varför skulle man önska sig någon annanstans? Det är här jag trivs. Ett kaos som vid första intrycket känns okontrollerat, men som på något sätt tycks fungera. Givetvis innebär inte denna insikt att saker fungerar som de bör och det tycker nog inte argentinarna heller.

Varje dag fylls luften i Buenos Aires kvarter av avgaser. Dagar som denna, då luftfuktigheten klättrar över 70 procent och temperaturen snuddar vid 30-gradersstrecket, är det svårt att charmas. Under tidig kväll fylls gatorna med sopor. Det ser verkligen hemskt ut, och källsortering verkar inte vara prioriterat. Ändå bultar mitt hjärta för Buenos Aires.

Ciudad Verde, staden Buenos Aires officiella miljöarbete, blir för mig ett fräscht inslag när miljöarbetet i övrigt verkar stå stilla. När jag undersöker vidare ser jag dock hur arbetet pågår även inofficiellt. Buenos Aires fortsätter att överraska. När jag rör mig i stadens centrum på kvällstid blir jag något ställd över att människor, cartoneros, går igenom alla sopor och på detta sätt källsorterar det som tidigare under dagen dumpades i samma container. En informell arbetskraft som tar hand om de bättre betaldas skräp och säljer vidare för en billig peng. Kontrasten mellan bankmän som under dagen rör sig i kvarteren och de fattiga kvällsarbetande sopsorterarna är total, men som student i hållbar utveckling ser jag givetvis fördelarna med att arbetet ändå utförs. Här finns det definitivt potential till vidareutveckling av sopsorteringssystemet – något som skulle kunna skapa faktiska arbetsmöjligheter för stadens cartoneros och samtidigt leda till ett förbättrat miljöarbete.

Buenos Aires är fantastiskt, men trots all kultur och den tekniska utveckling som finns är det mycket kvar att göra i Argentina. Kanske är det just detta som gör att jag trivs här.

Krönikör Gustav Frid. Foto: Ola Harstro?m.

Krönikör Gustav Frid. Foto: Ola Harstro?m.

Dela det här:
Kategorier: Argentina, Miljö

Om Gustav Frid

Gustav Frid studerar masterutbildningen Sustainable Development. Han siktar på en internationell karriär och gillar att uppleva nya kulturer och hamna i situationer där han inte riktigt känner sig bekväm. Under våren 2014 är han utbytesstudent vid universitetet UCA i Buenos Aires i det fantastiska landet Argentina.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *