Fotoreportage: Levande Mayakultur vid sjön Atitlan

Jag är i San Juan La Laguna, en liten by belägen i den södra delen av sjön Atitlan. Byn bjuder på en fantastisk utsikt över den stora, vackra sjön som är omsvept av berg och vulkaner klädda i grönskande avokadoträd och kaffebuskar.

Jag får träffa några av konstnärerna i San Juan. Jag lär mig att det är vanligt att man arbetar med den internationella konstformen ”Naïve Art” när man målar.  Foto: Sofia Åström

Jag får träffa några av konstnärerna i San Juan. Jag lär mig att det är vanligt att man arbetar med den internationella konstformen ”Naïve Art” när man målar. Foto: Sofia Åström

95 procent av de som bor i San Juan säger sig tillhöra gruppen Tzutujil, en stam som innan den Columbianska eran hade en självständig nation i det forna Maya-riket.  För att civilisationens traditioner inte ska falla i glömska, finns här många som aktivt kämpar för att hålla kulturen levande. Bland annat genom att tillverka konst och hantverk som är unikt för detta område. Under drygt två veckor ska jag arbeta för en organisation i San Juan som just arbetar med att bevara den inhemska kulturen, samtidigt som de jobbar för en positiv ekonomisk utveckling för byns invånare och för Guatemala i stort. Detta genom att låta invånarna i byn driva olika projekt som alla är långsiktigt hållbara och miljömedvetna.  Följ med mig på en dags arbete, fylld med spännande upplevelser av maya-kulturen.

Konstnären Albino visar mig en tavla som representerar de olika årstiderna runt sjön. Han är en av många som arbetar med ”Naïve Art”. Foto: Sofia Åström

Konstnären Albino visar mig en tavla som representerar de olika årstiderna runt sjön. Han är en av många som arbetar med ”Naïve Art”. Foto: Sofia Åström

Francisco är konstnär och har ett eget galleri med vackra målningar från San Juan med omnejd. Foto: Sofia Åström

Francisco är konstnär och har ett eget galleri med vackra målningar från San Juan med omnejd. Foto: Sofia Åström

Jag träffar fiskaren Bernadiro. Han tar mig med ut på en fisketur på Atitlan. Foto: Sofia Åström

Jag träffar fiskaren Bernadiro. Han tar mig med ut på en fisketur på Atitlan. Foto: Sofia Åström

Bernadiro visar hur man traditionsenligt fångar fisk på en tunn fiskelina är en liten krok fastknuten. På denna sätter Bernadiro fast tre små insekter som fungerar som lockbete för fiskarna. Bernadiro snurrar sedan linan i luften likt en lasso och kastar den ut i vattnet. Därefter är det bara att vänta… Foto: Sofia Åström

Bernadiro visar hur man traditionsenligt fångar fisk på en tunn fiskelina är en liten krok fastknuten. På denna sätter Bernadiro fast tre små insekter som fungerar som lockbete för fiskarna. Bernadiro snurrar sedan linan i luften likt en lasso och kastar den ut i vattnet. Därefter är det bara att vänta… Foto: Sofia Åström

Under fisketuren berättar Bernadiro att föroreningarna i sjön på senare tid har blivit allt värre. Detta innebär mycket extraarbete för fiskeföreningen vars medlemmar arbetar helt frivilligt. Foto: Sofia Åström

Under fisketuren berättar Bernadiro att föroreningarna i sjön på senare tid har blivit allt värre. Detta innebär mycket extraarbete för fiskeföreningen vars medlemmar arbetar helt frivilligt. Foto: Sofia Åström

I Guatemala går många kvinnor runt i så kallade trajes – en traditionell dräkt. Foto: Sofia Åström

I Guatemala går många kvinnor runt i så kallade trajes – en traditionell dräkt. Foto: Sofia Åström

Trajens tyg vävs i små butiker. Ingrid arbetar med en del av den vackra dräkten i butiken. Foto: Sofia Åström

Trajens tyg vävs i små butiker. Ingrid arbetar med en del av den vackra dräkten i butiken. Foto: Sofia Åström

Det är inte ovanligt att barnen, redan från en tidig ålder, är med och hjälper till med vävandet. Foto: Sofia Åström

Det är inte ovanligt att barnen, redan från en tidig ålder, är med och hjälper till med vävandet. Foto: Sofia Åström

Jag träffar Mari Cruz som jobbar med ett projekt om ungt ledarskap. Projektet går ut på att lära barn hur man driver egen verksamhet blandat med lek och spel. Foto: Sofia Åström

Jag träffar Mari Cruz som jobbar med ett projekt om ungt ledarskap. Projektet går ut på att lära barn hur man driver egen verksamhet blandat med lek och spel. Foto: Sofia Åström

Rosi är ett av barnen som besöker Maris klasser. Hon älskar att laga mat och att räkna matte. Foto: Sofia Åström

Rosi är ett av barnen som besöker Maris klasser. Hon älskar att laga mat och att räkna matte. Foto: Sofia Åström

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela det här:
Kategorier: Guatemala, Kultur, Minoriteter

Om Sofia Astrom

Jag heter Sofia och befinner mig just nu pa praktiktermin i Pompano Beach, Florida, dar jag arbetar pa en NGO som heter Hope Education International. Organisationen arbetar med HIV- och AIDS-forebyggande arbete runt om i Sydafrika samt utbildning om hygien och sanitet i Togo. Praktikterminen inkluderar arbete pa falt, vilket hitills inneburit en tva veckors resa till Sydafrika samt eventuellt i framtiden ocksa en tur till Togo. Jag har en kandidatexamen i statsvetenskap och har valt att rikta mitt fokus mot internationell utveckling och bistand. Jag har dessutom varit i Ghana som volontar, och arbetar nu ocksa vid sidan av min praktikplats som onlinevolontar for FN. Forutom detta har jag en passion for fotografi och resor, och kombinerar mer an garna dessa tva sa ofta jag kan (och sa ofta min studentbudget tillater!).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *