Val i Sydafrika – 20 år av demokrati

I morgon, den 7 maj är det val i Sydafrika. De flesta tror att ANC, ”Mandelas parti”, kommer att vinna igen. ANC har fortfarande ett stort stöd trots korruption. Den 27 april firade man ”freedom day” här, det var då det första valet hölls efter Apartheid, 1994 när Nelson Mandela blev President, så i år firar man 20 år av demokrati.  Något som vi i Sverige tar för givet.

IMG_2933

I början av året pratade många om att det var detta år som ”the born free” får rösta för första gången och många hoppades på stort valdeltagande. Jag har pratat med mina vänner i 20-års åldern om valet och om de kommer att rösta, de flesta säger nej då de känner att det ändå inte kommer bli någon skillnad.  Men några har sagt att de ska rösta, att de är glada att de har denna rättighet som deras föräldrar kämpade för,  de tror att de faktiskt kan påverka med sin röst. Även om Jacob Zuma, ledare för ANC, har varit i blåsväder för korruption så röstar många på ANC ändå. Nyligen visade det sig att Zuma har använt statliga pengar för att bygga stora hus, en amfiteater, pool och vägar till Nkandla  som här hans hem i KwaZulu Natal, några kallar det ”Zumaville”. Bygget har uppgått till US$23 miljoner. För några veckor sedan så delade ANC ut matpaket, filtar och tröjor till fattigare områden för att vinna röster men då sa oppositionen, Democratic Alliance, ifrån. DA är ANC största hot som oppositions parti men ändå inte stort nog att ta makten i Sydafrika. DA, med Helen Zille som ledare, leder västra kap-provinsen där Kapstaden ligger. Fast vem vet, kan DA vinna över ANC ?

Jag pratade med en ung tjej, som jag jobbar med, hon kommer från en av kåkstäderna och hon berättar att hon inte ska rösta även fast hon kan. Hon säger att hon inte ser meningen med att rösta och hur hon kommer få det bättre, det är för mycket korruption. Vi går förbi en skola och hon pekar mot några byggnader på andra sidan och berättade att där bor gängen, ibland är det skjutningar här och barnen är rädda. När gängen behöver droger går de till skolan för att stjäla saker, senast tog de hela staketet för att sälja metallen. Hon berättar att under hennes sista år i skolan så väntade de på böcker hela terminen och när det var 1 månad kvar till slutproven fick de sina böckerna, vilket var alldeles för sent för att kunna klara proven. Men hon hade frågat gamla studenter om deras böcker för att läsa på egen hand och på så sätt klarade hon skolan och slutprovet.  Hon berättar att nu när vintern kommer är det många av barnen i skolan som inte har råd att köpa en varm skoluniform och ibland  översvämmar skolan när det regnar flera dagar i rad. Så samtidigt som Zuma bygger hus för miljoner så finns det de som inte ens har råd att köpa en skoluniform för att hålla sig varm i vinter. Hon suckar och menar att det ändå inte blir något skillnad ifall hon röstar.IMG_5272

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi  pratar också om Malema, och hon frågar sig om någon verkligen kommer rösta på honom? Malema har varit mycket i media, efter att ha varit ledare för ANC´s ungdoms förbund men på grund av en korruptions härva på miljoner tvingades han avgå och startade då sitt eget parti, Economic Freedom Fighters. Malema pratar om att nationalisera företag inom gruv och jordbruks sektorn och support till Mugabe. Hon säger att han aldrig kommer att vinna och undrar när han ska få sitt straff för korruptions härvan?

Hur som helst, ANC vinner nog igen men många är missnöjda på grund av låg levnads standard och fattigdom, jag tror att förändring kommer att ske. Klyftorna växer, hög arbetslöshet, människor blir utnyttjade med låga löner som inte går att leva på, otrygga anställningsavtal och korruption. En dag kommer människorna inte att godta detta längre och förändring måste ske.

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Demokrati

Om Johanna Åhs

Jag heter Johanna Åhs och bor i Sydafrika sedan 2011 där jag studerar Utvecklingsstudier på University of South Africa. Jag jobbar som volontär för två olika organisation som arbetar med utsatta barn i skolan. Jag är intresserad av politik, mänskliga rättigheter och kultur.

Min lärare sa en gång; "den röda jorden fastnar liksom under fötterna och går aldrig att tvätta bort" och det är nog sant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *