Ett smakprov på en begynnande omvänd världsordning?

Från krisens Portugal massutvandrar arbetskraft till landets forna kolonier. Samtidigt köper en ny förmögen angolansk elit upp banker och bolag i Portugal och skaffar sig alltmer makt och inflytande.

Vy över Coimbra. Foto: Caroline Kölegård

Vy över Coimbra. Foto: Caroline Kölegård

Jag befinner mig i studentstaden Coimbra i Portugal där den ekonomiska krisen ständigt är närvarande. Jag ser hus som står gapande tomma, affärer som har gått i konkurs och möter en mentalitet genomsyrad av pessimism inför framtiden och en romantisering av det förflutna. Jag uppfattar en gemensam misstro mot staten och korrupta politiker som har resulterat i en slags folklig solidaritet där man gärna hjälper restaurangägaren att smita undan momsen. Den ekonomiska tillväxten har i det närmaste avstannat och var sjätte medborgare går arbetslös.

Missnöje antar kreativa uttryck i Coimbra. Foto: Caroline Kölegård

Missnöje antar kreativa uttryck i Coimbra. Foto: Caroline Kölegård

I samband med de portugisiska koloniernas självständighet år 1975 återvände i princip alla portugiser från Angola, Moçambique och Guinea-Bissau till Portugal. Idag går strömmen i motsatt riktning. I de forna kolonierna skjuter den ekonomiska utvecklingen i höjden tack vare stor utvinning av naturtillgångar såsom olja, naturgas och diamanter. I exempelvis Angola växer sig den styrande eliten, centrerad kring president José Eduardo dos Santos och hans familj, enormt förmögen och inflytelserik. Isabel dos Santos, dotter till presidenten, är idag rankad som Afrikas rikaste kvinna och kontrollerar flertalet portugisiska banker samt telekom- och mediabolag. Samtidigt har hela byar i närheten av Coimbra tömts på arbetslösa människor som vallfärdat mot bättre möjligheter, och idag finns nästan lika många portugiser i dessa länder som när de var koloniserade. Faktum är att den portugisiska staten har uppmanat arbetslösa medborgare att ”lämna trygghetszonen och söka sig utanför landets gränser”.

Är detta början på en ny, omvänd världsordning, eller bara en tillfällig trend som kommer att avta i takt med att de europeiska ekonomierna återhämtar sig?

Dela det här:
Kategorier: Ekonomisk utveckling, Europa, Migration, Portugal

Om Caroline Kölegård

En statsvetarstudent från Uppsala universitet som helst spenderar sin tid på annan ort. Tragglar portugisiska sedan några år tillbaks i förhoppning att bemästra språket en dag. Är just nu i Moçambique och gör en Minor Field Study.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *