Strand avsedd för kvinnor delar turkarna

En strand endast för kvinnor är det senaste inslaget i debatten om jämställdhet i Turkiet – en debatt som tydligt visar polariseringen mellan konservativa och sekulära grupper i det turkiska samhället.

En strand öppen endast för kvinnor har väckt blandade känslor bland turkarna. Foto: Sofia Hafdell

En strand öppen endast för kvinnor har väckt blandade känslor bland turkarna. Foto: Sofia Hafdell

Stranden i Sar?su-distriktet i turiststaden Antalya har väckt blandade känslor bland turkarna. Å ena sidan finns de som menar att stranden visar på det regerande AK-partiets konservativa politik som segregerar män och kvinnor i samhället. Å andra sidan menar många att behovet av stränder endast för kvinnor är stort och att kvinnor har rätt till självbestämmande. Till exempel har flera kvinnor berättat för det oberoende kommunikationsnätverket Bianet att de skulle känna sig mer avslappnade inför att visa sig i baddräkt utan mäns närvaro och uppskattar att själva kunna välja vilken strand de vill besöka. Initiativet har dock upprört framförallt vänstergrupper.

Den 24 augusti simmade män och kvinnor, däribland medlemmar från vänstergruppen Antalya Folkets hus Halkevi, tillsammans i en protest mot öppnandet av stranden. Ayten Ceyhan, chefen för Halkevi, sa i samband med protesten till dagstidningen Hürriyet Daily News att beslutet att inviga stranden inte handlar om positiv diskriminering av kvinnor, utan att det snarare isolerar kvinnor från samhället med förevändningen att skydda dem mot sexuella övergrepp och våld.

Enligt Duygu Alpan, feminist och masterstudent i politiska studier vid Istanbul-universitetet, hör objektifieringen av turkiska kvinnor och deras kroppar till vardagen:

– Vi kan inte ändra på den här trenden genom att frånvara från den mansdominerande offentliga sfären. Tvärtom måste kvinnor fortsätta vara synliga för att kunna frigöra sig, något som sådana här initiativ motverkar.

Beslutet att inviga stranden togs av Antalyas storkommun och oppositionskritiska röster drar paralleller mellan initiativet och det regerande AK-partiets bakåtsträvande politik i kvinnofrågor. 2007 förespråkade AK-partiet att lyfta förbudet mot att bära slöja på universitet och allmänna platser, något som sedan dess blivit mer vanligt förekommande i praktiken även om ett juridiskt förbud finns kvar. 2013 blev abort en het politisk fråga efter att Recep Tayyip Erdo?an, som nyligen blev landets första folkvalda president, liknat ingreppet vid mord. AK-partiets vice premiärminister, Bülent Ar?nç, skapade även en folkstorm tidigare i sommar efter sitt uttalande om att kvinnor bör behålla sin kyskhet och ”inte skratta på offentliga platser”. Hans kommentarer möttes av en våg av bilder på gapskrattande kvinnor under hashtaggarna #kahkaha (skratt) och #direnkahkaha (motstå skratt) på sociala medier. Hazal Atay, aktivist och volontär för organisationen WOW (Women on Waves/Women on Web), menar att Ar?nçs uttalande är ytterligare ett exempel på män som än idag vill kunna föra kvinnors talan:

Tidigare i sommar spreds bilder på skrattande kvinnor på sociala medier efter att Turkiets premiärminister uppmanat kvinnor att "inte skratta på offentliga platser". Foto: National Post

Tidigare i sommar spreds bilder på skrattande kvinnor på sociala medier efter att Turkiets premiärminister uppmanat kvinnor att ”inte skratta på offentliga platser”. Foto: National Post

– Jag tror att turkiska kvinnor kan tala för sig själva. Ingen är villig att ge upp rätten till varken talan eller skratt.

Hon anser att uttalandet även visar AK-partiets syn på kvinnor, i vilken kvinnor erkänns för sina sociala roller som systrar och mödrar, men inte som individer. Den nyöppnade stranden stämmer in i deras politik, enligt Hazal:

– Jag är rädd att den här typen av stränder kommer att normalisera utestängningen av kvinnor i samhället. Om vi inte kan skratta när vi vill eller simma var vi vill, vad kan vi då göra?

______________________________________________________________

Faktaruta: (Källa: Freedom House)

Kvinnor har samma lagliga rättigheter som män i Turkiet, men landet rankas på 120 plats av 136 länder i en jämställdhetsmätning från 2013.

Endast omkring en tredjedel av kvinnorna i arbetsför ålder förvärvsarbetar i Turkiet, vilket utgör den lägsta siffran i Europa.

Det är fortsatt vanligt förekommande med hedersrelaterat våld och misshandel i nära relationer: 42 procent av de turkiska kvinnorna har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld, visar en rapport från 2012.

Ministeriet för familje- och socialpolitik har presenterat en handlingsplan för att bekämpa våld mot kvinnor i landet. Kritiker menar dock att regeringens fokus är på familjepolitik snarare än på kvinnors rättigheter.

Dela det här:
Kategorier: Europa, Genus, Mänskliga Rättigheter, Politik, Rättssystem, Turkiet

Om sofiahafdell

Studerar masterprogrammet Communication for Development på distans från Malmö Högskola och arbetar sedan juni 2012 som projektansvarig på Global Political Trends Center (GPoT Center) i Istanbul, Turkiet. Hon avslutade sin kandidatexamen i internationella relationer vid Malmö Högskola och har även studerat vid University of Sydney, Australien, och Istanbul Kültür University, Turkiet. Sofia har skrivit för FUF-korrespondenterna och webtidningen FUF i Världen sedan lanseringen 2012.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *