Putins militärparad i Belgrad

Idag hålls en militärparad i Belgrad för att minnas Serbiens befrielse från den tyska nazist-ockupationen för 70 år sedan. Paradens största stjärna är utan tvekan den ryske presidenten Vladimir Putin. President Putin väcker gamla minnen till liv mitt under Serbiens formande av en ny relation med EU.  

parada balkanist.net putin blic.rs

Serbien har kommit halvvägs i harmoniseringen av EU-policys med ett flertal nyligen införda reformer i överenskommelse med EU. För bara ett par veckor sedan var Belgrad dessutom värd för den första någonsin lyckade Pride-paraden i Serbien. EU berömde den serbiska staten för framsteget mot en demokratisk utveckling som förde landet ett steg närmre EU-medlemskapet. I slutet av året förväntas inledningen av det första kapitlet av Serbiens tillträde i EU. Men Pride-paraden var bara förspelet på en ideologisk kamp som splittrar Serbien i två. Idag närvarar president Vladimir Putin vid militärparaden i Belgrad och med sin närvaro överskuggar han Pride-paraden och Serbiens framsteg mot ett EU-medlemskap.

Militärparaden markerar Serbiens befrielse från nazist-ockupationen för 70 år sedan. I fyra år varade den tyska ockupationen, som orsakade en massförstörelse av Belgrad och kostade 50 000 människor livet. Samtliga broar över floderna Sava och Donau förstördes av tyska flygvapen. I oktober 1944 drev Jugoslaviska folkets befrielsearmé och den ryska Röda Armén tillsammans ut de tyska ockupanterna ur Belgrad. Året därpå grundades den Socialistiska federativa republiken Jugoslavien med ett kommunistiskt styre under Josip Broz Tito i styret. Händelsen som befriade Belgrad från nazist-ockupationen stärkte bandet mellan Sovjetunionen och Jugoslavien.

Rösterna om den förgångna Pride-paraden har sedan länge tystnat och händelsen är som bortblåst. Trots att paraden var framgångsrik visade sig det allmänna stödet för homosexuellas rättigheter fortfarande vara tvetydiga. Idag flyger återigen militärflygplan över Belgrads himmel, medan hundratals soldater och stridsvagnar radas upp intill floden Donau i stadsdelen Novi Beograd. I en vecka har jag bevittnat förberedelserna inför den största militärparaden i Belgrad på över trettio år. Både serbisk och utländsk media har döpt om paraden till ”Putin-paraden” efter namnet på paradens hedersgäst. Både unga och äldre har samlats från hela landet för att med egna ögon få beundra den ryske presidenten. Belgrads invånare talar stolt om hur ”kung Putin”, som han kallas i folkmun, ska visa sitt stöd för Serbien. Många är medvetna om att Serbien står i gengäld för omtanken, men Putins serbiska supportrar är beredda att ta det steget. Det står således helt klart att Putins besök är ett rop på stöd för Ryssland, inte minst i den aktuella Krimkonflikten. I nuläget är Serbien neutralt vad gäller Krim men Putin har själv vid flera tillfällen jämfört Krim med Kosovo och understrukit att Ryssland stod på Serbiens sida i den förlorade kampen om Kosovos självständighet.

Stödet för Putin är stort i Serbien. I statlig serbisk media, såsom den populära tidskriften Gloria, framställs han som en hyper-maskulin ledare, något som hyllas av den traditionella serbiska majoriteten. I stunden pryder Putins bara överkropp serbiska tidningsomslag med romantiska texter om hans manliga image och hederliga aktiviteter som gynnar den nationalistiska bilden av en man som är trogen sitt land och folk. Det skrivs om nationalism, machokultur, kristna värderingar och inte minst brödraskapet mellan Ryssland och Serbien.

Ideologiskt är Serbien är kluvet på mitten, med huvudet i EU och hjärtat i Ryssland. I dagens samtal med president Putin sade den serbiske presidenten Tomislav Nikolic att ”[serberna] lär sina barn att tänka på samma sätt som [den äldre generationen] tänker idag”, vilket antyder på ett bevarande av den slaviska kristna moralen, rapporterar statlig media i direktsändning. President Nikolic tillade dock att Serbiens ekonomiska situation ”inte tillåter landet friheten” att följa sitt hjärta. Nikolics ambivalenta uttalande om stödet för Ryssland lämnar kvar Serbien i gråzonen mellan EU och Ryssland. President Putin avslutade samtalet med president Nikolic genom en påminnelse om det historiska stöd Serbien fått från Ryssland och om att det ännu finns hopp om att utveckla den rysk-serbiska relationen.

Nu står Serbien framför ett avgörande val som står mellan EU och Ryssland. Den långvariga flörten med Ryssland har förhindrat Serbien att söka nya förbindelser, men Putins charm är svår att motstå, vilket har blivit en självklarhet i serbisk media den senaste tiden. I nuläget tyder tecken på att den slaviska romansen fortfarande är het, men Serbien måste vara försiktigt för att inte bränna upp sina chanser för statlig utveckling och framgång.

Dela det här:
Kategorier: Demokrati, Europa, Europeiska Unionen (EU), Kultur, Militär/krigsmakt, Politik, Ryssland, Serbien

Om Sanja Bjelica

Jag har en akademisk bakgrund i språk och internationella relationer och en rad olika erfarenheter från Berlin och Belgrad, där jag bland annat arbetat med kommunikation och diplomati. Dessutom har jag ett brinnande intresse för fd Sovjetunionens samhällsstrukturer och kulturliv.

En kommentar

  1. Pingback: My new post about Putin | Miss Bjelica

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *