Vi kan inte äta siffror!

Kenya har nyligen reformerat hur en räknar ut landets BNP. Detta innebär att Kenya går från att vara ett låginkomstland till ett lägre medelinkomstland. Ser en på utvecklingen i siffror kan detta verka vara fantastiskt, att Kenya är ute ur fattigdomen, att det finns tydliga resultat från allt det hårda arbetet. Men vad innebär det i praktiken?

Att Kenya numera rankas annorlunda än tidigare betyder inte mer mat på bordet för den vanliga människan. Det kan betyda motsatsen. Givarländer har hårda restriktioner på vilka de väljer att ge till – och medelinkomstländer är länder som uppfattas klara sig själva. Det betyder att det finns stora risker att stöd som ges till Kenya idag kommer att dras tillbaka på grund av lagreglementen och inte på grund av uppnådda resultat.

Så klarar Kenya sig själv? Kommer staten nu att ta över där givarländer och organisationer engagerat sig? Kommer den vanliga människan, som ibland är beroende av matransoneringar, internationella organisationers påtryckningar, sjukvårdssubventioneringar, MR-aktivisters agerande, etc. få ett bättre liv för att Kenya räknat om sitt BNP?

Linet Miriti sa under presskonferensen Silencing the Guns i Kigali tidigare i höst att vi inte kan äta nummer. Att vi måste titta på vad alla dessa siffror om utveckling i Afrika verkligen betyder. Vad har denna utveckling gjort för att fler människor får mat på bordet?

Vi kan inte äta BNP eller siffror. Vi måste titta på vad siffrorna egentligen betyder för den vanliga människan.

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Bistånd, Ekonomisk utveckling, Fattigdom, Kenya, Politik

Om Tiina Ekblom

Jag är i Rwanda för att bevaka den politiska situationen i landet. Det jag vill berätta om Rwanda är de erfarenheter, möten, inspiration och kontraster jag lär känna i min vardag. Rwanda är mer än bara folkmord, även om folkmordet och dess konsekvenser genomsyrar allt som händer här. Jag vill visa upp Rwanda som det varierande landet det är, med dess mäktiga vulkaner, spännande människor, vackra sjöar, jordbruk, korporativ, försoning och konflikter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *