Rwanda suspenderar BBCs sändningar – igen.

BBC

Efter massiva protester av BBCs dokumentär The Untold Story har  Rwanda åter igen suspenderat alla BBCs sändningar på kinyarwanda, det lokala språket i Rwanda. Denna suspendering gjordes av Rwanda Utilities Regulatory Authority (RURA) och trädde i kraft den 24 oktober. Suspenderingen är på obestämd tid och berör de allra flesta rwandier då BBC Kinyarwanda är en av landets populäraste radiostationer. Detta berör även den stora gruppen kinyarwandatalande i Burundi, DRK och andra närliggande länder.

Dokumentären har utsatts för hård kritik för att varit förespråkare av folkmordet samt ha stora brister i den journalistiska professionaliteten. Dokumentären har grundats på oppositionens uppgifter och mycket av det data som används är baserat på FNs äldre rapport om händelserna kring folkmordet, uppgifter som FN själv har tillbakavisat i en ny rapport då nytt material har kommit fram. Exempelvis menar dokumentären att majoriteten av offren i folkmordet egentligen var hutus, inte tutsi, något som helt går emot den officiella versionen, och att president Paul Kagame var inblandad i mordet av den tidigare presidenten Habyarimana, vilket fungerade som folkmordets katalysator.

Rwandier i hela världen har protesterat mot BBC och The Untold Story. Det har menats att dokumentären onödigt öppnar upp sår och besudlar minnet av de som blev mördade under folkmordet.

RURAs legitimitet att suspendera BBC har ifrågasatts av Rwandas mediakommission (RMC). RMC menar att RURA är ett tekniskt organ liknande svenska Post och Telestyrelsen och ska sakna befogenheten att ta sådana beslut. Enligt rwandisk lag är det endast RMC som har behörighet att reglera media och detta ska göras helt oberoende från politiska påtryckningar. Vissa uppgifter menar att regeringen först försökte få RMC att suspendera BBC och när detta misslyckades har de vänt sig till RURA, trots kunskapen om RURAs bristande legitimitet. BBC är även anklagat för folkmordsförnekelse, ett mycket allvarligt brott i Rwanda.

Ytterligare har det ifrågasatts varför BBCs sändningar på kinyarwanda har suspenderats men inte dess sändningar på engelska. BBC Kinyarwanda är radiosändningar och dokumentären visades på TV. Dessa två enheter är oberoende från varandra.

BBC är en av de få oberoende media aktörerna i Rwanda och suspenderingen av den kinyarwandiska sändningen kan nu påverka den stora del av befolkningen som inte talar engelska då tillgången till oberoende media har i hög grad begränsats.

Den tidigare suspenderingen av BBC genomfördes 2009 efter BBC sänt ett program där Rwandas tidigare premiärminister, Faustin Twagiramungu, uttalat sig och sagt att han inte tänker be om ursäkt för hutus agerande under folkmordet. Kontexten till detta var den dåvarande nationella kampanjen som gick ut på att få hutus att be om ursäkt på alla hutus vägnar för det som hände 1994, och Twagiramungu ska ha menat att han inte kan be om ursäkt för andra hutus då han själv inte var delaktig i folkmordet, att alla hutus inte är detsamma. Dåvarande informationsminister Louise Mushikiwabo ska då ha uttalat sig att ”We have suspended all BBC programmes in Kinyarwanda because they had become a real poison with regards to the reconciliation of the Rwandan people”. Suspenderingen varade i cirka två månader.

Nu har en kommission tillsats som ska utreda BBCs avtal med rwandiska myndigheter för att se vad BBC får och får inte sända i landet. Kommissionen har tre månader på sig. Viktigt att komma ihåg är hur hårt bestraffat divisionism och folkmordsideologi är i Rwanda.

President Kagame är känd för att styra landet med en järnhand och vara väldigt kritisk mot all opposition, detta exempel är bara ett i mängden då oppositionen har tystnas. Ett flertal enskilda journalister eller oppositionsmedlemmar har under åren blivit hotade, trakasserade eller fängslade och regeringskritiska medier har tvingats stänga ner.

Denna trend i kombination med det uppkommande presidentvalet 2017, där president Kagame enligt konstitutionen inte får representera en till mandatperiod, pekar på en orolig period där demokratiska värderingar kan komma att ifrågasättas. Yttrandefriheten måste värnas samtidigt som en inte får glömma hur känslosamt allt rörande folkmordet fortfarande är.

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Demokrati, Mänskliga Rättigheter, Politik, Rwanda, Storbritannien, Yttrandefrihet
Taggar: , , , , ,

Om Tiina Ekblom

Jag är i Rwanda för att bevaka den politiska situationen i landet. Det jag vill berätta om Rwanda är de erfarenheter, möten, inspiration och kontraster jag lär känna i min vardag. Rwanda är mer än bara folkmord, även om folkmordet och dess konsekvenser genomsyrar allt som händer här. Jag vill visa upp Rwanda som det varierande landet det är, med dess mäktiga vulkaner, spännande människor, vackra sjöar, jordbruk, korporativ, försoning och konflikter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *