Bortförda soldaters anhöriga kräver rättvisa

I början av augusti blev Islamiska Statens (IS) närvaro i Libanon ett faktum. I samband med en beväpnad konflikt mellan terrororganisationen och den libanesiska armén i Arsal miste ett tjugotal soldater livet och ytterligare ett tjugotal kidnappades. Än idag har den libanesiska regeringen inte lyckats förhandla fram en lösning kring de kidnappade soldaternas fritagande.

I somras togs ett tjugotal libanesiska soldater till fånga av terrororganisationen IS. Deras familjer protesterar nu mot den libanesiska staten som de menar gör för lite för att få soldaterna fria. Foto: Daniel Roy, Flickr

I somras togs ett tjugotal libanesiska soldater till fånga av terrororganisationen IS. Deras familjer protesterar nu mot den libanesiska staten som de menar gör för lite för att få soldaterna fria. Foto: Daniel Roy, Flickr

Ett stenkast från det libanesiska parlamentet i Beiruts centrala distrikt har tält slagits upp. Banderoller och skyltar med bilder på de bortförda soldaterna pryder platsen där deras anhöriga har arrangerat en protest mot regeringens passivitet i förhandlingarna kring fritagandet av gisslan.

Bland IS krav finns ett utbyte mellan fängslade militanta islamister i både libanesiska och syriska fängelsen, något som har kommit att komplicera förhandlingarna. Den libanesiska regeringen menar dels att man, av hänsyn till suveränitetsprincipen, inte kan blanda sig i Syriens inre angelägenheter, dels att de islamististiska fångarna utgör en säkerhetsrisk för Libanon. Flertalet av dem har dessutom inte avslutat sina rättegångar. Ett utbyte skulle därmed strida mot libanesisk lag. Gisslans anhöriga är dock skeptiska till regeringens förklaringar och menar att de motarbetar en eventuell lösning på frågan då politiska intressen står på spel. Av denna anledning har de anhöriga valt att anordna en manifestation i stadskärnan.

– Vår avsikt är inte att uppmuntra till civil olydnad, men vi kan heller inte längre förlita oss på en regering som inte är tillmötesgående. Vi vill ha tillbaka våra söner nu. Vi tänker sitta kvar här tills regeringen börjar agera och om inget händer kommer vår protest att eskalera. Helst vill vi slippa detta, men det kan bli nödvändigt, säger en anhörig och deltagare i den tysta protesten.

Förtvivlan och rädslan bland de anhöriga är påtaglig. Tre månader har nu gått sedan soldaterna fördes bort och samtliga förhandlingsförsök har hittills misslyckats.

– Vi vet inte om vi någonsin kommer att få träffa dem (soldaterna) igen. Vi vet inte om de finns kvar i livet. Hur länge orkar man leva på hoppet?, undrar en soldats gråtande höggravida hustru.

Parlamentet omringas av taggtråd avsedd att hindra de protesterande från att ta sig in i byggnaden. Trots regn, åska och kyla sitter de 30 familjerna kvar vid bilderna av deras bortförda söners, bröders och fäders förväntansfulla ansikten som är vända mot den regering som familjerna menar har vänt dess medborgare ryggen.

Dela det här:
Kategorier: Libanon, Mellanöstern, Militär/krigsmakt, Militära interventioner, Terrorism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *