Myten om regnbågsnationen

1994 är ett år för framtidstro i Sydafrika. Apartheidsystemet har fått ett slut i och med ANC:s seger i landets första demokratiska val. President Nelson Mandela avslutar sitt tal om allas lika rätt till landet med orden som inger hopp om en blomstrande framtid; ”en regnbågsnation i fred med sig själv och världen.”

Alf jobbar på en vingård utanför Kapstaden. Han berättar att skillnaderna mellan svarta och vitas förutsättningar är större nu än under apartheidsystemet. Foto: Johanna Larsson & Evelina Malteson

Alf jobbar på en vingård utanför Kapstaden. Han berättar att skillnaderna mellan svarta och vitas förutsättningar är större nu än under apartheidsystemet. Foto: Johanna Larsson & Evelina Malteson

Därefter har landet framgångsrikt byggt myten om sig själv och spridit solskenshistorien om hur landet har lyckats vända diktatur till demokrati på ett fredligt sätt. Inte bara politiken tycks blomstra, landet har blivit ett populärt turistmål tack vare sina vingårdar, exklusiva varor och äventyr i frodiga landskap.

Men hur ser det egentligen ut i regnbågsnationen?  Vi har sett en gråare verklighet bakom den välputsade fasaden. Vägen mot demokrati har inte varit lika spikrak som den verkar och landet präglas av korruption och brottas fortfarande med rasism – trots att Apartheid har fallit. Frågar man Alf som äger en vingård ett stenkast från Kapstaden finns rasföraktet kvar och gror sig allt starkare:

– Skillnaderna mellan svarta och vitas förutsättningar är större nu än under Apartheid, säger han.

Eller så kan man fråga Steve som kör taxi genom den färgglada bebyggelsen i Kapstaden:

– Sydafrika var bättre innan ANC vann, för nu lämnar politikerna oss ensamma åt vårt öde. Vi behövde inte hantera korruption varje dag förut. Nu vet vi att ANC tar våra pengar och det finns inget vi kan göra åt det, säger han.

Klyftorna lever kvar i Sydafrika. Här en kåkstad i Stellenboch. Foto: Johanna Larsson & Evelina Malteson

Klyftorna lever kvar i Sydafrika. Här en kåkstad i Stellenboch. Foto: Johanna Larsson & Evelina Malteson

Männens ord är bara sandkorn i en öken av liknande upplevelser och åsikter. Det är därför vi nu står i startgroparna för att börja vårt nya äventyr, ett som handlar om att berätta en annan historia om Sydafrika än den som berättas av myten. Hur ser rasföraktet gentligen ut? Vad har hänt på 20 år? Vad händer med regnbågsnationen efter Nelson Mandelas död? Följ vår historia på bloggen www.fufkorrespondenterna.com!

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Demokrati, Fattigdom, Politik, Sydafrika
Taggar:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *