122 hot mot colombianska journalister i år

Politiker som tystar mediers kritik med hjälp av annonser och journalister som tystar sig själva av rädsla för att utsättas för hot och våld. Det var teman som togs upp när Reportrar Utan Gränser och den colombianska pressfrihetsorganisationen FLIP (Fundación para la libertad de prensa besökte Córdoba, en av de regioner i Colombia där situationen för journalister är som svårast. 

Hittills i år har den colombianska pressfrihetsorganisationen Flip (Fundación para la Libertad de Prensa) registrerat 119 fall där journalister har hindrats i sitt arbete, hotats, utsatts för våld eller i värsta fall mordförsök. Den svåra situationen för journalister hänger ihop med den väpnade konflikt som pågått mellan regering, paramilitärer och Farcgerillan i cirka 40 år.

-Hoten mot journalister kommer från olika håll. Det är politiker, militär, polis, paramilitären, Farcgerillan eller andra kriminella grupper, berättar Jonathan Bock, skyddsansvarig på Flip.

Hittills i år har organisationen registrerat 122 fall av hindrande av yrkesutövning, hot, våld och ett mordförsök och 155 journalister har utsatts. Så sent som i oktober tvingades en journalist i Buenaventura lämna staden efter att ha tagit emot dödshot för en artikel om gripandet av en medlem i en kriminell grupp i staden. Totalt hotades 14 journalister under perioden oktober-november.

Att få hot, aggressioner och mord utreds eller går till rättegång samt att skyddet för journalister är dåligt har lett till att journalister börjat skydda sig själva  – genom självcensur.

-Det finns ämnen som vi inte skriver om för att garantera oss själva säkerhet. Jag tycker att det är obehagligt att skriva om det som har med konflikten att göra, berättade en av journalisterna på ett av seminarierna som hölls i Montería, regionhuvudstad i Córdoba.

-Här i centrum finns jättemånga stora affärslokaler som säljer allt möjligt. Jag tror att de bara sysslar med penningtvätt men jag tänker inte gräva djupare i det, det är för riskabelt, säger en annan.

En av de regioner som är värst drabbade är just Córdoba. Här har 4 journalister tagit emot hot samt hindrats i sitt arbete i år.

-Situationen i Córdoba är svår. Att siffrorna inte är högre tror vi har att göra med att journalister i högre utsträckning belägger sig med självcensur, säger Flips generalsekreterare Pedro Vaca Villareal.

Sedan i år och ett år framåt driver Reportar Utan Gränser och Flip ett projekt för att noggrannare kartlägga problemen i området och stötta redaktioner och journalister i att kunna arbeta tryggare. Flip har tagit fram en säkerhetsapp för att journalister i fält snabbt ska kunna rapportera ifall de utsätts för våld, hot eller bortföranden. Man har också inlett ett arbete med digital säkerhet och ett särskilt projekt för att kartlägga kvinnliga journalisters situation. Under fyra dagar i oktober ordnade organisationerna seminarier för journalister och träffade lokala myndigheter.

Ett annat problem är redaktionernas beroende av annonser och en ytterst bristande respekt för den fria journalistiken hos politiker, myndigheter och företag. Det är vanligt att de använder annonser för att köpa sig fria från kritik eller få medierna att skriva positivt om dem. Uttalat eller underförstått.

-Tänk dig själv, för att få ut ett nyhetsinslag måste du vanligtvis skaffa dig en sponsor – det är klart att det blir svårt för reportern att kritisera dem då, säger Nidia Serrano, journalist på tidningen El Dia, som menar att annonssystemet är ett av de allvarligaste hoten mot pressfriheten i landet.

Journaliststudenten Leonardo Carriazo håller med.

-Många medier är mer eller mindre kontrollerade av politiker och redaktionerna måste anpassa sig efter dem som annonserar. Därför finns det inte mycket verklig kritik av det som händer i samhället idag, här i Córdoba.

FAKTA: Pressfriheten i Colombia

  • Colombia har klättrat i Reportrar Utan Gränsers pressfrihetsindex de senaste åren, men läget för pressfriheten och journalister är fortfarande svårt. I år placerar sig landet på 126:e plats, i sällskap med länder som Guatemala, Ukraina och Afghanistan. År 2010 hamnade landet på 146:e plats.
  • 142 colombianska journalister har mördats sedan 1977. 64 av fallen är preskriberade och endast ett fåtal av dem har lett till en fällande dom.
  • Just nu pågår en fredsprocess mellan regeringen och vänstergerillan Farc om att få slut på den väpnade konflikt som pågått i landet i 40 år. I förhandlingarna på Kuba ingår att ta fram en policy för landets medier. FLIP håller på att ta fram förslag som de vill se i en sådan.
Dela det här:
Kategorier: Demokrati, Fred, Konflikt, Korruption, Mänskliga Rättigheter, Yttrandefrihet
Taggar: , , ,

Om Anna Sjögren

Jag är journalist som till vardags jobbar som reporter på en lokaltidning i Stockholm. Under hösten har jag tagit tjänstledigt för att tillbringa hösten i Bogotá, Colombia på grund av kärlek. Jag är särskilt intresserad av genus, social rättvisa och yttrandefrihet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *