Vandring uppför Table Mountain

Earth Child Project är en organisation i Kapstaden, Sydafrika som arbetar för att skapa förändring genom yoga och miljömedvetenhet i områden med socio-ekonomiska problem. Ett av deras projekt är en vandringsgrupp där barnen får gå på vandring i olika naturområden. Vissa av barnen får sällan chansen att komma utanför sina områden och dessa vandringar betyder mycket för dem. En av de många vandringar som barnen ser som en höjdpunkt är att få gå upp för Table Mountain med en övernattning.

Tabel mountian

Table Mountain är känt för sin rika flora och det sägs att det finns mer arter på Table Mountain än i hela England och har dessutom blivit utsett till ett av världens underverk.

I juni i år (2014) var det dags för den ”stora vandringen” med Earth Child som innebar övernattning på Table Mountain och alla barnen var förväntansfulla. Det var en ganska lång vandring, ca 4 timmar. När vi väl kom upp så fanns det en stor damm och bredvid dammen låg stugan där vi skulle bo. Vi samlade i hop alla barnen, bildade en ring för att yoga tillsammans och resterande tid av eftermiddagen var fri.

Jag frågade en av pojkarna hur han tyckte att vandringen var. Han svarade att han tyckte att det var lugnt och skönt och här hade han tid att fundera och tänka. Det var ett fint svar och vandringen betyder mycket, att få komma bort från vardagen och vara ute i naturen.

Vandringen var lyckad och barnen hade roligt. Vi hade en talangtävling där barnen fick ha uppvisning med både sång och dans. Språket som barnen pratar heter Xhosa och ”X” står för ett klick ljud. Sångerna blir otroligt vackra med dessa klickljud, men för mig var det nästan omöjligt att uttala ens de enklaste orden vilket gjorde att barnen skrattade varje gång jag försökte mig på att prata.

Hiking TM

En av ledarna som var med var en före detta ”Earth Warrior” vilket innebär att han var  med i Earth Child under sin tid i grundskolan. Han läser nu på motsvarigheten till gymnasiet och kontaktade Earth Child för att hjälpa till på vandringen. Han berättade att Earth Child betytt mycket för honom då han upptäckt hur mycket han tycker om att gå på vandring och vara i naturen.Nu ville han hjälpa till och ge tillbaka till de andra barnen. Detta har också inspirerat honom till att vilja skapa positiv förändring i samhället. Jag frågade vad han ville läsa på universitetet. Han hade lite olika funderingar men kanske psykologi, socialt arbete eller ekonomi. Hans tanke var att få kunskap om hur samhällen fungerar, hur människor tänker och hur man startar företag. Han sa att många i hans område inte trodde på sig själva och möjlighet till att skapa förändring. Han vill ändra ungdomarnas syn på sig själva. Han bor i ett av townshipen och vissa kallar det ”disadvantaged areas” men han menar att så är det inte. Vi kan skapa framgång och utveckling, vi måste tro på oss själva och genom detta skapa förändring.

– Jag vet hur mitt samhälle fungerar och hur människor tänker och kanske kan jag vara en förebild för andra och skapa förändring.

Denna unga man är bara 17 år men har många bra idéer. Nu hoppas han på att få bra betyg så att han kommer in på universitetet. Han var lite bekymrad över hur han skulle klara studieavgifterna som kan vara väldigt höga men skulle söka stipendium. Jag tror att det är människor som denna unga kille som behövs, bra förebilder med positiv energi och stark vilja. Han  vill vara en förebild för andra, speciellt unga killar och visa att om man jobbar hårt så kan man komma långt. Men först, är hans dröm att få studera på universitet och sedan ge tillbaka till sitt samhälle.

On the top of TM

Barnens tankar om Earth Child Project :

”Jag tycker om att ta hand om naturen och allt som finns på jorden. Det gör människor hälsosamma och det gör också vår jord grön”

”Yoga gör mig glad för att det är ett sätt för mig att kommunicera med min kropp”

”Earth Child ger oss möjlighet att lära oss saker som vi inte visste om förut och som vi kan lära andra barn som till exempel att använda ett gammalt badkar att plantera i”

”Jag har lärt mig att yoga gör min kropp flexibel och yoga hjälper mig att klara av proven i skolan”.

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Miljö, Okategoriserade, Sydafrika, Ungdomar, Utbildning

Om Johanna Åhs

Jag heter Johanna Åhs och bor i Sydafrika sedan 2011 där jag studerar Utvecklingsstudier på University of South Africa. Jag jobbar som volontär för två olika organisation som arbetar med utsatta barn i skolan. Jag är intresserad av politik, mänskliga rättigheter och kultur.

Min lärare sa en gång; "den röda jorden fastnar liksom under fötterna och går aldrig att tvätta bort" och det är nog sant.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *