Ifrågasatt slumturism växer i Delhi

Taj Mahal, Ganges och Goas stränder, men numera också livet i storstäderanas förorter, kan Indienresenarer få se och få insyn i. Guidade turer genom de fattigaste stadsdelarna blir allt mer populära. Ofta går en del av turkostnaden tillbaka till invånarna i slummen, men etiska ifrågasättanden av fenomenet görs ändå. IMG_6316

Klättra de branta trapporna upp till ett av hustaken i Sanjay colony, och du har en vy som tagen ur Slum dog millionaire. Plåthus, smala gränder där människor trängs med hundar, kossor och mopeder, drivor av sopor. Sanjay colony i utkanten av Delhis tunnelbanekarta är hem åt 45 000 människor, men området går lätt att överblicka från upphöjd position.

Ett takbesök och denna vy avslutar dagen for de turister som gör en så kallad slumtur med företaget Reality tours and travel. Den guidade turen i Sanjay colony inkluderar också promenad genom kvarteren där människor färgsorterar återvunna tygremsor – för att sälja till den närliggande textilfabriken för ett par rupees per säck, eller att sy egna kläder av. I turen inkluderas en titt runt den lokala marknaden, ett besök på en skola och en vårdcentral och strosande genom de smala gränderna. På skolan fås åttaårsgruppen att sjunga Blinka lilla stjärna för besökarna, och på vårdentralen kan en hälsoundersokning beskådas. Taket med utikten hyrs av turföretaget, men de tre våningarna som måste passeras på vägen upp, är privat hushåll. Under vårt besok sitter ett par och deras barn på golvet i köket och äter middag, och i tvättstugan måste en duschande pojke snabbt skyla sig med en handduk.

Reality tours and travel började med slumvandringar i Mumbai 2005, och i Delhi startades verksamheten tidigt 2014. Idén är att turister ska få en mer nyanserad, och mer korrekt bild av Indien.

–          En del är att kunderna får se under vilka förhållanden stora delar av stadsbefolkningen faktiskt lever – inte bara sevärdheterna och lyxkvarteren i centrum. Men vi hoppas framför allt att turerna ska visa de positiva sidorna av slummen och bryta ner fördomar om dess invånare, säger turguide Pradeep Kumar.

Många har, enligt honom, den förutfattade meningen om invånarna i slumområden att de är lata och dumma, och skyldiga till sin egen, utsatta situation. Sanningen är att majoriteten  i Sanjay colony har jobbat mycket hårt för att uppnå den levnadsstandard de har idag. De flesta vuxna föddes på landsbygden och flyttade till Delhi  för att förbättra sitt eget och sina familjers liv. Generellt har människor höga ambitioner och stort driv.

Att bo i Sanjay colony ses heller inte som en dålig lott. Här bor man i hus, små visserligen, men med el och ibland rinnande vatten. Många är stolta över sina hem, att de har råd att betala hyran. En del av dem som kommer till Delhi med drömmar om ett bättre liv hamnar på gatan.Tack vare tygåtervinningsindustrin men också på grund av invånarnas fantasi och entreprenörsanda, går få utan sysselsättning. I bottenvåningarna på husen driver folk små butiker, de maler säd till mjöl eller producerar ost. I Sanjay colony bor också människor som betraktas som rika – läkare och ingenjörer. En del hus är större och finare än andra, och läget är inte dåligt.

Ytterligare en fördom andra människor ibland har är att slumbefolkningen är våldsam och i stor utsträckning kriminell.

– Det är en myt. Det enda folk här stjäl är ditt hjärta, säger Pradeep Kumar.

Första intrycket är mycket riktigt att människorna i Sanjay colony är gästvänliga och trevliga. Vanligt är att främlingar bjuds på te. Inom området känner alla varandra, och sammanhållningen är god.

Allt detta hoppas Reality tours and Travel uppdaga genom slumturerna.

Ändå finns de som är negativt inställda till fenomenet. Vi träffar Aika Sharma, 16 år, på en kvällskurs i engelska som hålls i Sanjay colony. Aika bor bara tio minuter från kurslokalen i ett litet hus med sina föräldrar och en yngre syster.

– Jag gillar inte att turisterna kommer hit och ser hur vi har det. Det finns så mycket annat de kan titta på i Indien. Att visa det här – hon slår ut med handen över de många rostiga plåttaken – ger en dålig bild av vårt land. Och jag är rädd att folk ska prata illa om oss efteråt, säga att vi är äckliga.

En stor del är nöjda med sitt liv i Sanjay colony, men bland de unga som fötts i slummen, delar många Aikas känslor. Deras hem är inget de är stolta över och vill visa upp. De flesta vill flytta.

Reality tours and travel är medvetna om att inte alla i slummen välkomnar dem. För att visa respekt och vårda relationen mellan företaget och invånarna har man infört fotoförbud. Turföretaget jobbar också för att sluminvånarna ska få bättre levnadsförhållanden. 80 procent av intäkterna går tillbaka till Sanjay colony och andra områden där turer hålls.

– Det största hindret för utveckling här är kvaliteten på utbildningen och den bristande saniteten. Därför hjälper vi en grundskola att öka lärartätheten och vi har planer på att bygga toaletter, berättar Pradeep Kumar.

Från hustaket syns människor trängas med boskap, sopor och mopeder i de smala gränderna. Folk på väg hem från jobbet eller kanske till marknaden. De som lyfter blicken och ser gruppen av turister ler för det mesta och vinkar, men somliga ruskar på huvudet och skyndar snabbt vidare.

Att delta i en slumvandring i Delhi, såsom allt fler gör, är lärorikt. Tanken bakom projektet är god och en del fördelar kommer med det, men frågan är om fenomenet är helt och hållet etiskt.

Gränd i Sanjay Colony

Gränd i Sanjay Colony

Aika Sharma bor i Sanjay colony och tycker inte om att turister kommer till området för guidade turer.

Aika Sharma bor i Sanjay colony och tycker inte om att turister kommer till området för guidade turer.

Dela det här:
Kategorier: Fattigdom, Indien, Turism
Taggar: , ,

Om Lova Jansson

Förstaårsstudent vid The University of Melbourne där jag pluggar politik och internationella studier. Jag är också involverad i UN Youth Australia och Amnesty International Australia som volontär. Mitt hjärta klappar hårt för fattigdomsbekämpning och jämställdhet på global nivå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *