Magiskt försvinnande sopor

I Sverige kan vi slänga alla sorters sopor (tex. papper, matrester, hygien artiklar) och kan även enkelt sopsortera i våra papperskorgar hemma eller i offentliga sådana, sedan kommer den vänliga, osynliga sopbilen och hämtar det och så finns dem inte mer. Out of sight, out of mind. Sådan magi finns inte i Indien. Det som slängs kan tydligt ses ute på gatorna, vid vägkanten och på dem stora soptipparna runt om i landet. När den ena fylls, öppnas en ny. Här finns ingen sophantering som vi är vana vid i Sverige, det är inte en självklarthet att den magin finns för alla människor.

IMG_20150204_114409_1

Jag befinner mig i sydöstra Indien i Auroville, detta är en stad som är väldigt miljö uppmärksam och strävar efter att ha organiskt, lokalt och välproducerade produkter med en stor medvetenhet på rättvis handel. För en så utvecklad stad i många aspekt har ändå inte sophanteringen ännu blivit så väl utvecklat.

Här finns ett företag, Eco Services, som jobbar med att samla och hämta alla sopor som produceras i Auroville. Dem hämtas osorterade i stora säckar som vägs och töms på marken för sortering. Hur och vem sorterar då dessa sopor? Jo, det är lokala indiska kvinnor iklädda i sina saris, flip-flop och handskar. Varje dag kommer dem till jobbet för att gräva igenom soporna, skräpet, för att sortera dem. I soporna finns allt från papper till använda blöjor. Detta är något som blivit det normala för dem, att behöva ta i gamla använda blöjor utan mer skydd än handskar, och i många fall inte ens det. Det är inte bara ohygieniskt och en hälsorisk utan det är även ohållbart.

Processen för denna sorts sophantering är då att soporna samlas, sorteras och det som går att återvända återanvänds flitigt medan till exempel de sanitära soporna som bindor och blöjor slängs i stora säckar och läggs i ett stort rum på området. När rummet fylls körs säckarna istället ut till den närmaste soptippen där det tar hundratals år att kompostera. Alternativt så bränner dem det och släpper ut gifterna i luften som folk sedan andas in, ännu ett icke hållbart alternativ.

IMG_20150204_114417_1             IMG_20150204_114401_1

Det finns dock organisationer som jobbar med att finna bättre vägar för en mer fungerande och hållbar sophantering, ett exempel i trakterna runt Auroville är ”Wasteless”. Dem upplyser folk och försöker fördjupa deras kunskaper kring sophantering samtidigt som de försöker hitta nödvändiga lösningar på detta viktiga problem…

Det är dock en kamp för att få folk att ändra sitt beteende och sin syn på sopor, och denna kamp har flera års kämpande framför sig.

Dela det här:
Kategorier: Indien, Miljö

Om Damla Mol

Mitt namn är Damla Mol, jag är 22 år och har en examen som informatör med inrikting på freds- och utevcklingsarbete och jobbar för tillfället i Auroville, Indien. Organisationen jag jobbar med heter Eco Femme, deras mål är att uppmärksamma alternativa menstruations produkter samt praktiker för en mer hälsosam och hållbar framtid.

2 kommentarer

  1. Melahat Mol

    Väntar på fler inlägg.

  2. Emine Mol

    Äntligen kan jag följa dig här 🙂 så intressant inlägg , man får mycket tankeställare , nytt inlägg snart igen hoppas jag , kram o ta hand om dig 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *