Dolda konsekvenser

Kvinnor har genom tiderna använt sig av tygbindor för att hantera sitt menstruationsflöde. I tiden vi lever i nu har dock engångsprodukterna tagit över och blir även alltmer populära i utvecklingsländer. Engångsprodukterna förespråkas för sin bekvämlighet, men till vilken kostnad?

IMG_20150224_054744

Det som inte avslöjas med dessa produkter är påverkan de orsakar på miljön, hälsan och människors liv. Vi vet att man kan få TSS (Toxic Shock Syndrome) av att lämna en tampong inne för länge, redan här borde vi se en varningsflagga, men många vet till exempel inte om blekningen som sker för att få fram den vita färgen bindorna och tampongerna har. Genom blekningen produceras dioxin som har blivit kopplad till olika former av cancer likväl som bäckeninflammation.

Hur är då dessa engångprodukter skadliga för miljön, vår moder natur? Produkterna är till mesta del gjort på icke kompostbar plast som tar mellan 500 – 800 år att brytas ner. Detta är för bara en enda binda. En binda som används och slängs kommer finnas kvar i hundratals år. Vi som bor i västvärlden kanske inte kan begripa den påverkan det har på grund av ett bättre sophanteringssystem men i Indien är påverkan mer verklig. Här kan man se bindor vid sidan av vägen, stora soptippar fyllda med engångsproduker som kommer ligga där i hundratals år. Att bränna och spola ner dessa är inte heller ett bättre alternativ…

På grund av materialet som bindorna och tampongerna är gjorda av förorenar man helt enkelt luften, som vi sedan andas in, när man bränner dem. Spola ner dem i toalettstolen är något som råds emot men ändå är det något som uppstår väldigt ofta både i Indien och resten av världen. Vad som är konsekvensen av det är att dem hittar sin väg ut i haven och sjöar där dem skapar stora problem för det marina livet, det inträffar även ofta att tamponger och bindor spolas upp på stränder runt om i världen.

I länder som Indien är det inte bara ett miljö och hälsoproblem utan det har konsekvenser för människors liv likväl. Genom att till exempel spola ner engångsprodukterna kan man orsaka stopp i rören. Detta inträffar ofta och det är då män får dyka ner i ”manhålen” för att ta bort blockeringen. Inga skydd är givna till arbetarna (human scavengers), som ofta är medlemmar av de lägre kastsystemet, när dem dyker ner i avloppssystemet. Dem utsetts för risken att få infektioner såväl som dödliga virus.

För att kunna motverka denna effekten av engångsprodukter har diverse organisationer och företag tagit fram olika slags återanvändbara produkter runt om i världen. Alternativ till det som anses vanligt för oss idag, och det tar oss tillbaka till ett tidstänk där tygbindor var normen. Att tvätta och återanvända tygbindor som håller ett antal år är ett av alternativen och om man föredrar interna produkter kan en menskopp vara ett bättre val.

Tvättbara tygbindor från Eco Femme

Tvättbara tygbindor från Eco Femme


Innehållet är lager av flanell och ett tunt läckageskydd

Innehållet är lager av flanell och ett tunt läckageskydd


 

Menskopp

Menskopp

Dela det här:
Kategorier: Hälsa, Indien, Miljö, Okategoriserade

Om Damla Mol

Mitt namn är Damla Mol, jag är 22 år och har en examen som informatör med inrikting på freds- och utevcklingsarbete och jobbar för tillfället i Auroville, Indien. Organisationen jag jobbar med heter Eco Femme, deras mål är att uppmärksamma alternativa menstruations produkter samt praktiker för en mer hälsosam och hållbar framtid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *