Barnen som Gud glömde

På väg till Kacence, en förort till Ugandas tredje största stad Mbarara, passerar man ett gigantiskt bygge som för den oinvigde ser ut att vara en mindre fotbollsarena. När jag frågar min boda boda-förare (motorcykeltaxi) Obed om arenan blir jag snabbt varse att det inte är någon idrott som ska utövas i lokalerna – det är en kyrka.

– Den största kyrkan i västra Uganda faktiskt, lägger han stolt till.
– Vem har betalat för den?, undrar jag.
– Sådana som du, svarar han.

Krönikör Elina Andersson. Foto: Privat

Krönikör Elina Andersson. Foto: Privat


Vad Obed menar är att den till största delen är finansierad av missionärer från vad vi ibland kallar väst. Vad bra, det är ju precis det som behövs mest i Mbarara, en enormt stor kyrka som rymmer 1000 människor…

Sheillah är 10 år. Hon går på en skola för barn mellan fyra och elva år. Skolan är statligt finansierad och därmed subventionerad, bra va? I Sheillahs klass är de dock 150 elever som delar på ett utrymme gjort för 50, och de har en lärare.

Tänk om missionärer från andra länder kunde värdera utbildning måndag till fredag lika högt som de värderar kyrkan på söndagar. Om miljoner kunde spenderas på byggnader som ska husera 1000 kunskapshungriga barn istället för 1000 gudstjänare. Om man riktar sin tro från himlen till jorden tror jag att enorma framsteg kan göras åt de problem som Uganda brottas med.

Under min tid i Uganda har jag inte sett en enda skola byggas, men säkert 20 kyrkor. Missförstå mig rätt, jag förstår och har full respekt för troende och ser att kyrkan ger ett stort socialt nätverk, en känsla av tillhörighet och till viss del fyller den även andra samhällsnyttiga funktioner. Jag tycker bara att det är sorgligt att se hur ett så stort socialt engagemang kan vara så enkelriktat.

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Bistånd, Religion, Uganda, Utbildning

2 kommentarer

  1. Kan absolut hålla med dig till viss del, och har mycket dålig koll på Uganda, men i väldigt många länder har kristna missionärerna genom alla tider byggt upp skolor, sjukvård osv. Det ser kanske lite annorlunda ut idag, vet som sagt ingenting om Uganda utan är mer enkelspårig mot Etiopien i min kunskap och erfarenhet, men har svårt att tro att det är speciellt enkelriktat mot enbart satsningar på kyrkobyggnader egentligen… Finns säkert undantag, men jag är tveksam till att din bild är så det ser ut generellt sett.

    • Elina Andersson

      Absolut, kyrkan gör mycket gott men frågan jag ställer mig främst är om man inte ska lägga det grundläggande fokuset på tillhandahållande av utbildning från regeringen då det ligger på deras ansvar att bygga upp ett levande utbildningssystem – något som blir urholkat och inte efterfrågas till samma grad när kyrkor och andra organisationer tillgodoser det behovet. Kort och gott, jag vill se fler skolor byggas än kyrkor. Inget illa menat mot kyrkan som så alltså.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *