Samhällstjänst – en väg till försoning

Sista lördagen varje månad samlas Rwandas befolkning på gatorna för den obligatoriska samhällstjänsten, Umuganda. Syftet är att skapa gemenskap och bana väg för försoning i en nation som är splittrad efter år av krig och folkmord. 

Både kvinnor och män deltar i Umuganda. Här diskuteras gemensamma frågor för området. Foto: Fia Molander

Både kvinnor och män deltar i Umuganda. Här diskuteras gemensamma frågor för området. Foto: Fia Molander

– Nu kan du säga att du har varit med och byggt Rwanda, säger en äldre man med ett leende på läpparna.

Jag deltar i Umuganda som utförs i hela landet den sista lördagförmiddagen varje månad. Minst en medlem i varje familj måste delta. Att frånvara kan enligt lag bestraffas med böter på 5000 rwandiska franc (cirka 50 svenska kronor). Staten bestämmer vilket arbete som ska utföras. Det kan handla om allt från att reparera vägar och bygga skolor till att klippa gräs och plantera träd. Efter arbetet hålls ett möte där man diskuterar aktuella händelser i området. Umuganda fungerar därför också som en möjlighet att träffa politiska ledare, diskutera utveckling och stärka allmänhetens del i beslutsfattande, då både lokala ledare och regeringsanställda deltar.

Flicka lyssnar till borgmästarens avslutningstal för Umuganda. Han talar om en framtid för säkerhet och gemenskap. Foto: Fia Molander

Flicka lyssnar till borgmästarens avslutningstal för Umuganda. Han talar om en framtid för säkerhet och gemenskap. Foto: Fia Molander

Från tradition till policy
Umuganda är en gammal rwandisk tradition som fanns redan innan kolonialtiden. Det var ett tillfälle att träffas och till exempel hjälpa människor med fysiska svårigheter att bruka deras mark. Lagen tvingade ingen att delta, men deltagande var kopplat till en införstådd social skyldighet att bidra till det kommunala välmåendet. Viss kritik riktas mot dagens Umuganda. Kritiken handlar om att det som från början var en tradition nu har blivit ett medel för gratis arbetskraft och genomförande av projekt i statens intresse. Delaktighet i beslutsfattandet är begränsat, då det är politikerna som bestämmer vilka typer av uppgifter som ska utföras, inte deltagarna själva.

En väg till försoning
Utöver den faktiska arbetsinsatsen är statens motivering till Umuganda att skapa försoning och bidra till enighet i landet. Folkmordet för 20 år sedan lämnade efter sig ett land i spillror med en befolkning som saknade förtroende för varandra. Att människor från olika samhälls- och etniska grupper arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål ska bidra till gemenskap och förståelse. Tanken om att nationen måste gå vidare, utan att glömma, ligger till grund för hur landet styrs idag. En rwandier vars far dödades under folkmordet berättar:

– Under Umuganda kan du arbeta sida vid sida med den person som dödade hela din familj. Det kanske låter obegripligt, men det är viktigt att blicka framåt för att inte fastna i det som har hänt.

Att delta i Umuganda är obligatoriskt. Att frånvara bestraffas med böter. Foto: Fia Molander

Att delta i Umuganda är obligatoriskt. Att frånvara bestraffas med böter. Foto: Fia Molander

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Fred, Politik, Rwanda

Om Fia Molander

Mitt namn är Fia och jag befinner mig i London där jag jobbar inom hållbarhet och miljö. Jag har en bakgrund inom biologi och naturresursanvändning där många frågor kretsat kring miljö och de ekologiska utmaningar världen står inför. Under min utbildning har det blivit än tydligare för mig att hållbar utveckling givetvis handlar om ekologiska faktorer men att sociala och ekonomiska aspekter har en enormt stor betydelse för att lyckas. Jag hoppas att här kunna belysa goda exempel men även ta upp svårigheterna med utvecklingsarbete mot hållbarhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *