Kultur för fred i Kongo

IMG_0509

Amani-festival i Goma gick av stapeln under 3 dagar i mitten av februari

13-15 februari var det dags för Amani-festival i Goma, Demokratiska Republiken Kongo. Festivalen ämnar sprida ett positivt sken över D.R. Kongo, som annars ofta förknippas med ord som rebellgrupper, barnsoldater, krig och fattigdom. Med slogan ”playing for change, singing for peace”, uppträdde en rad inhemska samt internationella artister, så som celebriteten Habib Koité från Mali.

IMG_0523

Artisterna uppträder för förändring och fred i landet.

Initiativet till att starta festivalen var från början en idé mellan vänner från Belgien och D.R. Kongo som snabbt fick tillökning av volontärer från Goma (samt ett fåtal andra länder). Arrangörerna samarbetar med kongolesiska ungdomscenter som sysslar med kultur genom till exempel musik, teater och dans. Eventet stöds även av ett flertal ideella organisationer, företag, FN och lokala ledare. Första försöket att genomföra festivalen var år 2013. Detta försök misslyckades på grund av brister i säkerheten som en följd av att rebellgruppers närvaro i Goma. Men efter den första motgången har Amani-festival varit en succé med flera tusen besökare från D.R. Kongo och andra länder.

Min uppfattning är att detta musik-event är som festivaler är mest. Armbandet, glädjen, dansen, förväntansfulla människor, någon som druckit en öl för mycket, personer som gått all-in vad det gäller utstyrsel. Allt man förväntar sig av en festival finns i Goma.

IMG_0569

Några festivalbesökare har noga valt ut sina outfits för detta tillfälle. Här med kongolesiska tyger.

Men adderat till all glädje och lättsamhet har det här eventet en djupare innebörd. Ordet Amani betyder fred på Swahili. Ett ord som tas på fullt allvar i D.R. Kongo. Fred är något som många unga här aldrig har fått uppleva. Artisterna spelar för hopp om framtiden och att det ska finnas en dag då de unga i D.R. Kongo får uppleva fred. Den dagen är inte här ännu, men fram tills att den infinner sig existerar freden i komprimerat format på festivalområdet i Goma.

IMG_0545

 

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Fred, Kultur, Rwanda, Ungdomar

Om Fia Molander

Mitt namn är Fia och jag befinner mig i London där jag jobbar inom hållbarhet och miljö. Jag har en bakgrund inom biologi och naturresursanvändning där många frågor kretsat kring miljö och de ekologiska utmaningar världen står inför. Under min utbildning har det blivit än tydligare för mig att hållbar utveckling givetvis handlar om ekologiska faktorer men att sociala och ekonomiska aspekter har en enormt stor betydelse för att lyckas. Jag hoppas att här kunna belysa goda exempel men även ta upp svårigheterna med utvecklingsarbete mot hållbarhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *