Flyktingkrisens mörka verklighet

Det var en kall februaridag när jag satt på en turistbuss på en tur genom den vackra huvudstaden Köpenhamn. Ur de blåa hörlurarna sprakade en berättarröst som beskrev Köpenhamns historia och kultur. ”Danskar är ett av världens mest öppensinnade och mottagande folk”. Är det verkligen så?

Inte sedan andra världskriget har lika människor varit på flykt i världen. Foto: Bengin Ahmad, Flickr

Inte sedan andra världskriget har lika människor varit på flykt i världen. Foto: Bengin Ahmad, Flickr


Idag är över 50 miljoner människor på flykt världen över – den högsta siffran sedan andra världskriget. 86 procent av världens flyktingar befinner sig dessvärre i utvecklingsländer, vilket i praktiken betyder att människor som själva är i behov av hjälp och varken har resurser eller kapacitet att ta hand om andra, ändå får axla det tyngsta ansvaret.

Under år 2014 beviljade det Danska Migrationsverket uppehållstillstånd till ca 6 000 asylsökande. Detta går att jämföra med Migrationsverket i Sverige som beviljade ca 31 000 asylärenden. Dessa siffror ger en fingervisning om hur Danmark ser på flyktingmottagande. Jag ställer mig frågande till varför det danska folket inte sätter större press på sina ledare och kräver en radikal förändring inom detta område, om de nu är så ”öppensinnade och mottagande”?

Med anledning av det fruktansvärda terrordåd som skedde i Köpenhamn i februari kan tänkas att den rådande situationen ytterligare kommer att stärka de krafter som motarbetar flyktingmottagande och invandring.

Jag tror på förändring, men jag är även övertygad om att det krävs påtryckningar underifrån. Det är dags för Danmarks ledare att ta sitt globala solidariska ansvar att hjälpa utvecklingsländerna vad gäller mottagandet av flyktingar. Jag uppmanar därför det danska folket att sätta press på sina ledare – och det nu.

Om berättarrösten i mina hörlurar otvivelaktigt ska kunna fortsätta stoltsera och slänga sig med ord som ”öppensinnad” och ”mottagande” i sin beskrivning av Danmark krävs faktiska handlingar.

    Krönikör Diana Vasiliou. Foto: Privat

Krönikör Diana Vasiliou. Foto: Privat

Dela det här:
Kategorier: Danmark, Europa, Flyktingar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *