Jämställdhet aktuellt i Montenegro

Feminism är ett skällsord i Montenegro, men det finns ett ökat intresse för att prata om jämställdhet. I mars hade ”Seven” premiär i Montenegros huvudstad Podgorica, som uppmärksammade om kvinnorättsfrågor genom en gripande teaterföreställning.

”Seven” är en teaterföreställning om 7 kvinnorättsaktivister från Afghanistan, Kambodja, Guatemala, Nigeria, Nordirland, Pakistan och Ryssland. Initiativet togs av producenten Hedda Krausz Sjögren tillsammans med Riksteatern och Svenska Institutet. Efter att ha blivit en global succé har Seven spridit vidare budskapet i flera länder.

Årets föreställningar belyser aktuella kvinnorättsfrågor från olika samhällsperspektiv i Montenegro, Vitryssland och Ukraina. I varje land har 7 förespråkare för kvinnors rättigheter blivit utvalda till att medverka i föreställningarna.

I mars hade Seven premiär på nationalteatern i Montenegros huvudstad Podgorica. De 7 läsarna bestod av kända profiler i montenegrinsk media och politik, akademiker och aktivister. – Våld mot kvinnor är inte ett privat, utan ett offentligt problem, sa skådespelerskan och koordinatorn för ”Seven”, Tihana Culafic.

Sveriges ambassad var på plats för att ge stöd åt Montenegros kvinnorättsorganisationer och politiker som arbetar med jämställdhetsfrågor, såväl som åt SOS-anläggningar för kvinnor i nöd.

”Kvinnliga rättigheter är mänskliga rättigheter” var temat för seminariumet där Sveriges feministiska utrikespolitik presenterades. Deltagarna bestod bland annat av Montenegros högsta beslutfattare inom jämställdhetsfrågor. Ett av många teman som diskuterades var hur Montenegros traditionella normer hindrar kvinnors legislativa rättigheter att utöva sin fulla potential som samhällsmedborgare, inte minst på arbetsplatsen.

– Det finns ingen plats för feminister i det offentliga, feminism är fortfarande ett skällsord här, menade aktivisten Paula Petricevic.

Intresset var dock påtagligt bland teaterbesökarna, och Montenegro fortsätter att visa framsteg mot ett mer jämställt samhälle. I dagarna besöker kulturministern Alice Bah Kunkhe en konferens om HBTQ-personers mänskliga rättigheter i Budva, Montenegro.

www.sevenwomen.se

www.sevenwomen.se

 

 

 

Dela det här:
Kategorier: Civilsamhälle, Europa, Genus, Jämställdhet, Kultur, Mänskliga Rättigheter, Minoriteter, Okategoriserade, Politik, Rättssystem

Om Sanja Bjelica

Jag har en akademisk bakgrund i språk och internationella relationer och en rad olika erfarenheter från Berlin och Belgrad, där jag bland annat arbetat med kommunikation och diplomati. Dessutom har jag ett brinnande intresse för fd Sovjetunionens samhällsstrukturer och kulturliv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *