Idahot samlade unga Aussies

Vad gör du om det inte finns en toalettskylt som matchar ditt genus? Hur har hbtqi-rättigheter stärkts och inskränkts globalt de senaste åren? Dessa och många andra frågor diskuterades när Australiens FN-ungdomsförbund bjöd in högstadieelever till en temadag om hbtqi (homo, bi, trans, queer/questioning, intersex)-frågor.

Kanske var det tur att bara drygt hälften av de 120 anmälda deltagarna dök upp. City Cite i centrala Melbourne kokade när UN Youth Victoria, Victorias FN-ungdomsförbund, arrangerade sitt årliga toppmöte för mänskliga rättigheter (Human rights summit). Att hinna med allt som var schemalagt  visade sig nästintill omöjligt och ljudvolymen blev stundtals plågsam när alla entusiastiska ungdomar ville dela sina åsikter. Dagen var med andra ord mycket lyckad.

Söndagen 17 maj var inte bara Norges nationaldag utan också internationella dagen emot homo- och transfobi  (på engelska förkortat Idahot), varför UN Youth bjöd in högstadieelever att lära sig om situationen för hbtqi-personer  i Australien och världen.

– Hbtqi-rättigheter är mänskliga rättigheter jag vet skamligt lite om, sa John Davis i årskurs tio. Det är därför jag är här.

Efter ett såväl informerande som inspirerande tal av UN Youth convenor Blake Dunne delades deltagarna upp i mindre grupper för workshops. Utmaningar i skolan och framsteg och motgångar internationellt för hbtqi-personer var fokus. Hur känns det att inte få bjuda sin partner på skolbalen? Vad gör du om det inte finns en toalettskylt som matchar ditt genus? Eller en skoluniform för den delen? Dessa är problem som australiensiska ungdomar ställs inför dagligen, och de diskuterades passionerat på toppmötet. Många deltagare delade egna erfarenheter av diskriminering.

Efter lunch förbättrades allas humör när positiv utveckling på den internationella arenan uppmärksammades i nästa workshop. Under 2000-talet (med start 2001 i Nederländerna) har äktenskapsjämlikheten stärks på många håll i världen. Homosexuella par tillåts numera gifta sig i 21 länder. Representationen och synligheten inom politiken har också förbättrats – Belgien och Luxemburg har homosexuella premiärministrar och Storbritannien en bisexuell parlamentsmedlem liksom en transsexuell representant i EU-parlamentet, för att bara nämna några. Allt fler och större prideparader arrangeras, även i generellt hbtqi-kritiska länder. Trans- och intersexuellas rättigheter har nyligen stärkts i Nepal genom den tredje kategorin, utöver Man och Kvinna, som invånare kan få tillhöra i sina medborgarbevis.

Men, som vi vet, är hbtqi- rättigheter globalt knappast enbart en solskenshistoria. Toppmötets deltagare fick studera varsitt land med bristande rättigheter översiktligt och dela de nyvunna kunskaperna med kamraterna.  Det berättades att nio länder under 2013 och 2014 infört nya lagar som förbjuder homosexualitet och propaganda  för detsamma, bland dem Ryssland, Uganda och Tanzania. Det behöver inte förklaras att livet för de flesta hbtqi-personer i dessa länder är mycket svårt. De är kraftigt stigmatiserade och trakasserade, böter och/eller fängelse är ofta straffet för deras sexuella orientering.

Dagen avslutades i framåtanda med kreativa presentationer av kampanjer som deltagarna själva fått utforma för att på något sätt förbättra situationen för hbtqi-personer på ett lokalt plan. En grupp rappade loss om unisex-toaletter på offentliga platser medan en annan framförde ett rörande rollspel om att stå upp för sina vänner.

Vad tar du med dig från dagens toppmöte?

– Ett kunskapsproppat huvud och motivation att kämpa för hbtqi-rättigheter så väl och ofta jag kan, sa 15-åriga Lindsey Crosby.

Dela det här:
Kategorier: Australien, Mänskliga Rättigheter, Minoriteter
Taggar: , ,

Om Lova Jansson

Förstaårsstudent vid The University of Melbourne där jag pluggar politik och internationella studier. Jag är också involverad i UN Youth Australia och Amnesty International Australia som volontär. Mitt hjärta klappar hårt för fattigdomsbekämpning och jämställdhet på global nivå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *