Marocko tilldelas pris av FN för sin investering i förnybar energi

Varje år delar Förenta nationernas underorgan, FN:s konferens om handel och utveckling (UNCTAD), ut ett pris till det lands myndighet vars investering i främjandet av hållbar utveckling uppnått bäst framgång. I år har belöningen gått till Marocko för sin investering i förnybar energi. Det var i Geneve som direktören Ali Elyaacoubi för Marockos myndighet för utveckling och investering (Agence marocaine du développement des investissements) mottog priset vid en ceremoni.

Bilden är från ett utav Marockos solkraftverk utanför staden Ain Beni Matar.  Foto: © Dana Smillie / World Bank, länk: https://www.flickr.com/photos/worldbank/4841550483/in/photostream/

Bilden är från ett utav Marockos solkraftverk utanför staden Ain Beni Matar. Foto: © Dana Smillie / World Bank, länk: https://www.flickr.com/photos/worldbank/4841550483/in/photostream/

Wolfgang Reuß som är direktör för MENA-regionen på Tysklands utvecklingsbank, har uttryckt sig så här: ”Jag måste säga: Marocko ligger före Europa gällande utvecklingen av förnybar energi”.

Det kan synas som överraskande att Marocko, ett utvecklingsland, upplevs som i framkant i arbetet med satsningar på förnybar energi, i jämförelse med övriga länder i Europa. De senaste åren har Marocko dock uppskattningsvis genomfört insatser i förnybar energi på ungefär 11 miljarder dollar.

Det är de många soltimmarna och de starka vindarna från Atlantkusten som gör att Marocko kan utveckla projekt i sol och vind-energi. Satsningen kan synas som klok då landet under året 2013 importerade olja för hela 13 miljarder dollar.

Bild från solkraftverket Ain Beni Matar i Marocko. Foto:

Bild från ett solkraftverk utanför Ain Beni Matar i Marocko. Foto: © Dana Smillie / World Bank, länk: https://www.flickr.com/photos/worldbank/4841551035/in/photostream/

Energisamarbeten över gränserna för en global hållbar utveckling

Ett exempel som belyser detta gröna initiativ är solkomplexet i Ouarzazate. I denna stad, som ligger i södra Marocko, pågår just nu bygget av det som planeras bli världens största solkraftsanläggning. Bygget inleddes 2014 och finansieras med hjälp av bland annat den Tyska regeringen. Enligt ett pressmeddelande från det Tyska miljödepartementets hemsida kan man läsa att solkomplexet kommer begränsa Marockos utsläpp av koldioxid med ungefär 800 000 ton per år.

Även EU och Världsbanken är med och finansierar Marockos utveckling av sol och vindenergi. Tanken bakom denna ”hjälp” är dock att Nordafrika ska kunna förse länderna i Europa med energi i framtiden. Dessutom ser många företag runt om i världen intresset i att investera i förnybar energi. Olika privata industriinitiativ som DII (Desertic Industri Initiative) hjälper länder som Marocko att bygga upp projekt i förnybar energi. I industrialliansen DII, ingår många olika företag som t.ex. svenska ABB.

Paul van Son, som är VD för DII har uttryckt: ”Samarbetet och anslutningarna mellan Europa, Nordafrika och Mellanöstern kommer i framtiden leda till en hållbar gemensam energi till mycket låg kostnad. Det är i slutändan vad Dii strävar efter”.

Frågan som återstår är: Kommer Marocko att ha självständig makt om sin energiförbrukning och export i framtiden?

Enligt Göran Bryntse, som är expert på förnybar energi och ordförande i SERO (Sveriges energiföreningars riksorganisation) samt styrelseledamot i EREF (European Renewable  Energy Federation), ”är det bra att bygga ut solenergi i Nordafrika, men inte för export till Europa utan för ländernas egna behov”. Göran Bryntse menar att även Europa bör satsa på att bygga ut egen förnybar energi i Europa.

Marocko har som syfte att förse sitt eget land med sol och vindenergi och har som mål, att 2020 ska 42 % av landets elproduktion komma från enbart förnybar energi. Även om Marocko i nuläget importerar energi, har landet för avsikt att bli exportör i förnybar energi.

Det handlar säkerligen för Marocko om att minska energiberoendet av fossil energi gentemot andra länder, och istället utnyttja resurserna som finns för att kunna bli exportör av energi, vilket kommer att vara ekonomiskt lönsamt och vilket landet troligtvis skulle vinna på.

Återstår att se om landet uppnått sina mål om 5 år.

 

Dela det här:
Kategorier: Förenta Nationerna (FN), Klimat, Marocko, Utvecklingssamarbete
Taggar:

Om Lisa Olofsson

Mitt namn är Lisa och jag är född i Sverige men bor numera i Casablanca i Marocko efter att ha levt i Paris sedan 2008.
Jag har en master i Statsvetenskap samt en Bachelor i Internationella relationer.
Globala utvecklingsfrågor intresserar mig mycket och Marocko är ett intressant land att studera eftersom det utvecklas på många olika nivåer (ekonomiskt, socialt, politiskt, osv). Jag hoppas i samband med mitt engagemang som FUF-korrespondent kunna få bidra med intressant information och fakta om den utveckling som sker i Marocko.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *