Cuevas – Gaphålen i Argentinas ekonomi

 

På Buneos Aires shoppinggator hör man dem konstant. Dem ropar ”Cambio” till alla förbipassagerare och deras antal är nästan lika många som de vanliga stadsborna och turisterna totalt. De är ute efter utländsk valuta – specifikt Dollar och Real – och nästan varenda butik i de flesta shoppinggator har växelbranschen som en extrakälla till inkomst. Man får höra ”Change” om man är en gringo – utlänning – och priserna är inte fasta utan beror helt på säljaren och köparen, höga eller låga valörer och konkurrensen emellan köparna på gatan. Den officiella växelkursen för en Dollar är nio Pesos om en skulle gå till banken men på gatan går växelkursen upp mellan 11 och 12 Pesos. Om en växlar i höga valörer får en ett bättre pris för sin valuta men det är många som kan lura den som inte vet bättre. Detta är såklart en olaglig byteshandel men så vanligt att nästan varenda argentinare man möter kan vara villig att köpa dollar av en.

Varför finns detta fenomen? Vad har orsakat det? Argentinas ekonomi är skör, eller i bästa fall upplevs som skör. Vilket är tillräckligt för att investeringen ska vara lågt och reporäntan relativt hög – 13 %. Anledningen till varför Argentinas centralbank måste ha en hög reporänta är så att risken för en statsbankrutt är tillräckligt kompenserad för de som investerar i statsobligationer. Men en hög reporänta gör att det blir dyrt att låna i Argentina och därför blir det mindre inhemskt investering, därmed ännu ett tillägg till landets ekonomiska problem.

Argentinas ekonomiska problem går tillbaka till 2001 då landet gick i bankrutt och devalverade, efter det åtog landet sig att bara betala en liten del tillbaka av den gigantiska statsskulden de var skyldiga men så sent som förra året bestämde man sig för att inte betala detta heller. Detta framställer såklart ekonomin som otrygg och argentinarna – mycket likt utländska investerare – litar inte på den Argentinske ekonomin. Och när folk tror att den Argentinska ekonomin skall krascha igen så sjunker värdet på Peson utan kanske legitima skäl till detta. För att förhindra folkstormar till bankerna så fort ekonomin är i blåsväder så införde den argentinske regeringen 2011 en kvot på hur mycket en argentinare kan växla ut sin nationella valuta mot utländska.

Detta kan såklart inte stoppa marknadskrafternas utbud och efterfrågan och ganska naturligt så har en olaglig växelkursmarknad öppnats upp. Internationellt är denna marknad känd som Blue dollar market men på spanska så är platserna där denna byteshandel sker i kallade ”Cuevas”. Det spanska ordet för grotta.

 

Likviditet utan likvidens

Likviditet utan likvidens

Det anses vara det tryggaste sättet att spara pengar på och alla argentinare gör det enligt vissa. Det mest absurda med detta är faktumet att det inte finns någon bank som kunnat erbjuda något mer trovärdigt lagligt alternativ utan att argentinarna hellre lägger sina dollars under madrassen hemma än att litar på att de är trygga i en bank. Det finns dock vissa statsobligationer argentinarna kan köpa som skall vara mer lönsamt. Men den hittills låga trovärdigheten omöjliggör detta och därmed har vi kommit till kärnan av vårt dilemma.

Trots att den argentinska regimen använder både piska och morot så kommer den olagliga byteshandeln att existera så länge vanligt folk inte litar på Argentinas ekonomi och bankerna.

 

Dela det här:
Kategorier: Argentina, Ekonomisk utveckling, Handel, Politik

Om Axel Olivecrona

An Economy and political science student currently living in Stockholm. The substance of what I am studying is what motivates me to travel abroad and writing for FUF. Volunteered in Buenos Aires the summer of 2015. where I worked in an extracurricular school as a english teacher. Besides my volunteering, I wrote posts about whatever interesting that crossed my path. Please read my posts and enjoy the greater insights of Buenos Aires.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *