Korruption och Zumaville

Regnbågsnationen som Mandela kallade Sydafrika har under de senaste åren sett skattepengar slösas bort genom korruption.  President Jacob Zuma har använt $20 miljoner för att lyxrenovera sin gård, Nkandla, som av en del  även kallas Zumaville. Pengar som kunde ha gått till skola, sjukvård, vatten och el, att hjälpa de allra fattigaste och skapa tillväxt.

 

Foto, länk: http://www.timeslive.co.za/local/2014/05/18/zumaville-architects-involved-in-legal-row

Foto, länk: http://www.timeslive.co.za/local/2014/05/18/zumaville-architects-involved-in-legal-row

President Zuma har använt $20 miljoner av skattepengar för att lyxrenovera sin och familjens gård i KwaZulu Natal, där Zuma kommer från. Thuli Madonsela, en ombudskvinna ,både modig och stark har undersökt påståendena och påvisat i en rapport att Zuma  har använt skattepengar för eget intresse.Hon menar att han borde betala tillbaka pengarna. I en ny rapport från maj 2015 gjord av Sydafrikas polisminister Nkosinathi Nhleko försvarade Zuma genom att säga att detta var nödvändiga säkerhetsuppgraderingar. Han menar att Zuma inte behöver betala tillbaka pengarna vilket har chockat Sydafrika. Men frågan är om en simbassäng, amfiteater, helikopterplatta, gästhus samt en stor inhägnad med tillhörande hus för djuren verkligen kan klassas som ökad säkerhet? Nhleko menar att simbassängen är en så kallad ’brandpool’ som behövs om en brand skulle utbryta i området. Ett hus för djuren sägs också vara en nödvändigt för säkerheten med argumentet, att om djuren går fria så kommer de att orsaka falsklarm då området övervakas av rörelsedetektorer. Men hur är det med Amfiteatern då? Det är en mötes- och uppsamlingsplats om något skulle hända.

Ett nyhetsklipp from News24 har publicerats på youtube där de visar klipp ur Nhlekos presentation av rapporten om gården Nklanda vilket har fått många att tappa hakan;

https://www.youtube.com/watch?v=Wk-Y7yM8mg8

Några som jag pratat med vill ha kvar ANC som ledande parti och menar på att dom kommer att fortsätta ett rösta på ANC pga. att de var dem som ledde kampen mot Apartheid men de säger också att de är missnöjda med Zuma och vill ha en ny ledare. Det största oppositionspartiet är Democratic Alliance, de leder Västra Kapprovinsen och bytte nyligen ledare. Tidigare var det Helen Zille, med ursprung from Tyskland och anti- Apartheid aktivist som ledde partiet. Vissa säger att DA tappade stöd då hon var vit. Sydafrika präglas fortfarande av hudfärg som är ett arv från Apartheid tiden. I maj månad lämnade Helen Zille över till Mmusi Maimane, som nu leder partiet. Trots sin unga ålder på 35 år så hoppas många inom partiet på att han ska kunna locka nya väljare från andra grupper. Det ska bli intressant att följa utvecklingen med DA och Maimane.

Economic Freedom Figthers är det tredje största partiet. Ledaren Malema är åtalad för bedrägeri, skattebrott, korruption och pengatvätt. Enligt det Sydafrikanska Skatteverket, SARS (South African Revenue Service) hade Malema obetalda skatteräkningar på miljoner. Men SARS gjorde nyligen en vändning och drog tillbaka anmälan och Malema behöver inte betala tillbaka skattepengarna han var skyldig. Dock väntas fortfarande åtal för bedrägeri och korruption. Malema var tidigare ledare för ANC’s ungdoms förbund men fick sparken i och med att han blev åtalad. Han startade då han sitt eget parti, EFF, ett radikalt parti som ofta skapar oreda i parlamentet. Malema har nu startat ett uppror under namnet PayBackTheMoney som riktar sig till Zuma och Nkandla skandalen. Vilket är både lite komiskt och samtidigt helt förfärligt efter som han själv står åtalad för korruption!?

Arbetslösheten är över 25 procent, även fast Zuma har lovat i flera år att sänka arbetslösheten men ändå tycks den inte att sjunka. Det stora problemet med arbetslösheten är att många saknar utbildning och erfarenhet. Sedan ett halv år tillbaka stänger de statliga bolaget Eskom  av elen ibland då elförsörjningen är knapp och dessutom kommer el priserna att gå upp. Regeringen planerar att bygga sex nya kärnkraftverk för att kunna försörja befolkningen med el. Det är sagt att det inte finns tillräckligt med pengar för detta projekt och det ska då delvis finansieras med höjda el avgifter. Många pratar om att detta kan avskräcka investerare och påverka ekonomin ytterligare i en negativ riktning.

Sydafrika är ett av världens mest ojämlika länder och många lever i extrem fattigdom. I KwaZulu Natal finns det dom som varken har tillgång till el eller vatten och barnen får gå flera kilometer för att komma till skolan och samtidigt bygger Zuma ett lyxhus i området genom skattemedel. Zuma har uppenbarligen misslyckats med att leda detta land i rätt riktning och tänker mer på att fylla sina egna fickor genom girighet och korruption så att han och hans familj ska kunna leva i lyx även när tiden som president är över.

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Korruption, Politik, Sydafrika

Om Johanna Åhs

Jag heter Johanna Åhs och bor i Sydafrika sedan 2011 där jag studerar Utvecklingsstudier på University of South Africa. Jag jobbar som volontär för två olika organisation som arbetar med utsatta barn i skolan. Jag är intresserad av politik, mänskliga rättigheter och kultur.

Min lärare sa en gång; "den röda jorden fastnar liksom under fötterna och går aldrig att tvätta bort" och det är nog sant.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *