Trafik, fyrverkerier och fanor i Vietnam

Den 2 september 1945 förklarade Vietnam sig självständiga från Frankrike. Sextio år senare var jag på plats i Ho Chi Minh City (Saigon). Knökfullt med folk och massa avgaser från trafiken i luften. Det kanske inte låter så kul, men det är absolut en upplevelse jag kommer bära med mig.

IMG_6847

En av de stora propaganda uppslagen i HCMC inför nationaldagen.

 

Det var bilar överallt, tror ni kanske att jag kommer skriva. Men det var bara några få. Ett par stackars bilar som inte kunde ta sig fram, som tutade hejvilt för att kunna klämma sig fram över övergångsställen som redan slagit över till grönt för fotgängarna. Kaos, kan man säga. Men det var inte på grund av bilarna eller fotgängarna, utan på grund av alla tusentals motorcyklar som rände runt på gatorna i Ho Chi Minh City (Saigon) under nationaldagskvällen.

”Ser du det där? Det där ska bli en tunnelbana!” säger min hyresvärd och pekar på ett stort avgränsat område med insynsskydd medan han försöker köra motorcykeln samtidigt.

”När blir den klar?” frågar jag honom.

”De säger om två år, men det tror jag inte på.” svarar han och vi fortsätter åka förbi nybygget.

Medan jag sitter där bak på motorcykeln tänker jag vilken tur det är att man faktiskt investerar i ny infrastruktur, det verkar vara på tiden för HCMC. Trots att trafiken blir värre och värre så känner jag mig lugnare och lugnare. Att se en motorcykel komma mötandes mot dig är inte längre läskigt, det händer liksom hela tiden och man vänjer sig, vilket kanske både är bra och dåligt. Än värre är det när man inser att man möter en motorcykel utan framlykta i mörkret, det är lite svårare att vänja sig vid.

Tillslut kommer vi fram till bryggan, precis under den, för att se fyrverkerierna som avfyras årligen under kvällen på nationaldagen i HCMC. Det var smockfullt. Det kändes som att hela Vietnam var på en och samma plats just den kvällen, för en folkmassa som den har jag aldrig tidigare varit med om. Visst, det är svinvarmt och man är trött efter den hektiska färden dit men det finns ändå en feeling i luften. Alla är där för att se fyrverkerierna och alla har haft detta inplanerat. Där står man uppspelt till max, för klockan blev plötsligt tio minuter över nio och då skulle det hända. Man hör ljudet av att något fast man vet inte vad och alla har blicken riktad högt mot himlen. Sen hör man en smäll. Plötsligt står alla på tå och alla iPhones hålls upp med sträckta armar. Skjuthöjden på raketerna var så dålig så att det inte var mycket man kunde se där vi och alla andra stod. Snopet! Men helt ärligt gjorde det väldigt lite. Alla var glada ändå och alla var där. Det räckte.

Det är givetvis ovant för mig som svensk att träda in i ett sånt sammanhang. När jag lämnade flygplatsen i taxi under fredagsmorgonen körde vi ut på en bred trafikerad väg, mellan nedgångna lägenheter, skyskrapor och fanor med hammaren och skäran-symbolen på. Flaggorna och propagandan längs med gatorna gjorde mig obekväm, det erkänner jag verkligen. Men jag tror att det är viktigt att sätta sig själv i ”såna sammanhang”, sådana som känns lite olustiga och obekväma. För det var precis vad det var. Ändå lämnade jag platsen under bryggan efter att ha sett fyrverkerierna under nationaldagen med glädje. Hela tillställningen kring Vietnams nationaldag är väldigt annorlunda från det jag tidigare upplevt, men det i sig är inget dåligt utan något jag absolut kommer bära med mig och uppskatta.

IMG_6921

Mitt i folkvimmlet inför fyverkerierna under Thu Thiem Bridge. Man fick sträcka sig HÖGT för att bara få en sån här bild, vilket säger en del.

HCMC Children Cultural Hall är dekorerad inför nationaldagen. I mitten ser ni en staty av Ho Chi Minh själv.

HCMC Children Cultural Hall är dekorerad inför nationaldagen. I mitten ser ni en staty av Ho Chi Minh själv.

 

Dela det här:
Kategorier: Sociala rörelser, Vietnam
Taggar: ,

Om Mia Engman

Uppväxt i Småland, pluggar global utveckling i Storbritannien och arbetar nu under två månader i Ho Chi Minh City (Saigon), Vietnam. Jag är framförallt intresserad av frågor rörande vattenrening och tillgång, men har även ett brett intresse för andra frågor som kommer speglas i bloggen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *