Pressad Cameron öppnar dörren på glänt för syriska flyktingar

Flyktingkris eller inte men flyktingfrågan är just nu högt upp på agendan bland Europeiska ledare. Detta inte minst efter att ett foto publicerats på Alan Kurdi, en drunknad syrisk pojke, som spolats i land på en strand i Turkiet.

Mohammad och Malek från Syrien deltog i demonstrationer för att välkomna fler flyktingar till Storbritannien.

Mohammad och Malek från Syrien deltog i demonstrationer för att välkomna fler flyktingar till Storbritannien.

Storbritannien har valt en väldigt restriktiv politik gällande syriska flyktingar. Till den grad att en av de populäraste tyska tidningarna, Bild, har utnämnt Storbritannien till ”the slackers of Europe” (Europas latmaskar). Camerons motivering är det välbekanta argumentet att ”det är bättre att tackla problemet på plats än här”.

Storbritannien är pressat att ta emot fler asyl-sökande för att upprätthålla goda relationer med EU-länder så som Tyskland och Österrike. Allmänheten i landet har reagerat starkt för att välkomna flyktingar och visa att mer måste göras. Dessa påtryckningar har den senaste veckan fått den brittiska regeringen att besluta att landet ska ta emot 20 000 flyktingar från Syrien fram till 2020.

Många människor i Storbritannien har visat sitt stöd för flyktingar och menar att landet ska välkomna fler.

Många människor i Storbritannien har visat sitt stöd för flyktingar och menar att landet ska välkomna fler.

Utmärkt, men för att sätta siffrorna i perspektiv så är 20 000 flyktingar på 5 år lika många flyktingar som Tyskland just tagit emot under en helg. Beslutet kan med andra ord beskrivas som en smula klent i sammanhanget.

I lördags demonstrerade tiotusentals människor på gatorna utanför Westminister. Huvudbudskapen löd: ”Flyktingar, ni är välkomna” och ”20 000 är inte nog”. Förhoppningen med demonstrationen var att Cameron skulle öppna dörren för fler asyl-sökande under gårdagens möte i Bryssel, då flyktingfrågan diskuterades bland EU-ministrarna.

Mötet nådde dock inga revolutionerande framgångar. Överenskommelser angående ett nytt förslag om bindande kvotering för antal flyktingar varje land ska ta in skjuts upp till nästa månad. Cameron har gjort klart att Storbritannien inte kommer att ingå i varken plan om kvotering eller omplacering av flyktingar som redan kommit till andra Europeiska länder. Premiärministern besökte under måndagen ett flyktingläger i Libanon, vid gränsen till Syrien. Detta för att uppmana andra länder i EU att följa Storbritanniens exempel som, efter USA, är den andra största bilaterala biståndsgivaren i regionen. Cameron ville uppmärksamma hur brittiska biståndet på 1 biljon pund har hjälpt flyktingar på plats istället för att de riskerar livet för att ta sig till Europa.

Trots rop från både allmänhet och andra Europeiska länder för att Storbritannien ska välkomna fler syriska flyktingar verkar det som om vi får hålla tillgodo med en dörr på glänt och 20 000 flyktingar till år 2020.

Trots allmänhetens skrik om att låta fler flyktingar komma till Storbritannien verkar det som om regeringen står fast vid sitt restriktiva förhållningssätt.

Trots allmänhetens rop om att låta fler flyktingar komma till Storbritannien verkar det som om regeringen står fast vid sitt restriktiva förhållningssätt.

 

Dela det här:
Kategorier: Bistånd, Europa, Europeiska Unionen (EU), Flyktingar, Politik, Storbritannien

Om Fia Molander

Mitt namn är Fia och jag befinner mig i London där jag jobbar inom hållbarhet och miljö. Jag har en bakgrund inom biologi och naturresursanvändning där många frågor kretsat kring miljö och de ekologiska utmaningar världen står inför. Under min utbildning har det blivit än tydligare för mig att hållbar utveckling givetvis handlar om ekologiska faktorer men att sociala och ekonomiska aspekter har en enormt stor betydelse för att lyckas. Jag hoppas att här kunna belysa goda exempel men även ta upp svårigheterna med utvecklingsarbete mot hållbarhet.

2 kommentarer

  1. Ulf Nilsson

    Just nu råder inte bara flyktingkris utan också flyktinghyckleri. Artikeln av Fia Molander är ett av flera ex. på detta hyckleri. Hur kan man skriva om flyktingkatastrofen och ansvar utan att nämna orsaken till flyktingströmmen, alltså krigen i Syrien, Libyen, Irak och Afghanistan och orsaken till dessa krig. USA och Natoländer som England, Frankrike har angripit Afghanistan, Irak, Libyen och nu senast Syrien. Man angriper direkt som i Irak eller indirekt som i Syrien via terrorgrupper som i våra media kallas ”Fria Syriska Armen”( i själva verket IS, al-Qaida, al-Nusra o.dyl.). Man störtar den lagliga regimen som i Libyen med totalt kaos som följd, vem kan idag säga att Libyens folk på nåt enda sätt har det bättre nu än under Gaddaffiregimen? Även Sverige har medverkat genom flyginsats i Libyen och ekonomiskt bidrag till den s.k. oppositionen i Syrien, pengar som delvis hamnar hos terrorgrupper. Ledare för dessa länder som orsakat mer än 1 miljon döda och en enorm flyktingkatastrof står nu upp och säger att vi ska ta ansvar för flyktingarna. Detta är ett enormt hyckleri. Media som skriver om flyktingkatastrofen utan att nämna de som orsakat den är också hycklare. När ett hus brinner måste man givetvis först rädda människorna men sen måste man släcka och hindra att branden sprider sig eller att pyromaner orsakar nya bränder!

    • Fia Molander

      Mitt inlägg ämnar lyfta fram diskussionen kring mottagandet av syriska flyktingar i Storbritannien just nu. Alltså om det faktiska läget och den moraliska skyldigheten att ge akut stöd i en krissituation. Jag vill belysa att det finns en skillnad i hur brittiska regeringen hanterar situationen och hur en stor del av allmänheten vill att landet ska agera. Artikeln handlar om att det krävs massiva insatser nu, och detta oavsett vad orsaken till att människor flyr är. Din kommentar behandlar enligt min uppfattning en annan fråga som är minst lika viktig. För att komma till bukt med att människor tvingas fly från sina hemländer måste man även analysera roten till konflikterna och utomstående nationers ansvar. Om man som kommentaren visar på anser att ledare för länder som USA och Storbritannien orsakat en enorm flyktingkatastrof, är detta ännu ett argument för att dessa länder ska ta ett betydande ansvar för de människor som nu befinner sig på flykt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *