Utbildning ska minska digitala klyftor

Lehlohonolo Mohasis vision är att minska den digitala klyftan inom utbildningssystemet i Lesotho. Hon menar att detta är viktigt för att de utmaningar landet står inför ska kunna hanteras.  

Lehlohonolo Mohasi tog sin examen i Sydafrika, men sen gjorde hon tvärtemot många andra - återvände till Lesotho.     Foto: Privat

Lehlohonolo Mohasi tog sin examen i Sydafrika, men sen gjorde hon tvärtemot många andra – återvände till Lesotho.        Foto: Privat

Lesotho kallas The Mountain Kingdom och efter att ha rest runt i landet förstår jag varför. Överallt syns höga berg och djupa dalar och vyerna är några av de vackraste jag har sett. Här bor Lehlohonolo Mohasi som tog sin doktorsexamen som elektronikingenjör vid Stellenbosch Universitet i Sydafrika. Nu är hon professor på National University of Lesotho. Mohasi är alltid glad och positiv och hon berättar med ett stort leende att hon undervisar i hur lärare kan använda teknik för att underlätta undervisningen på universitetet.

Skärmavbild 2015-09-18 kl. 16.27.51

Många unga från Lesotho studerar i Sydafrika, men istället för att återvända till Lesotho efter studierna och bidra till utveckling av landet stannar majoriteten kvar i grannlandet. Mohasi valde däremot att åka tillbaka till sitt hemland och har som målsättning att utveckla informationsteknik för att lärare och studenter skall vara kunniga inom området. Mohasi berättar att Lesotho står inför utmaningar då det saknas resurser för teknik inom utbildningsväsendet. Hon menar att detta är ett problem eftersom vi lever i en digital och global tidsålder. Lärare och instruktörer behöver kontinuerligt bli utbildade:

– Förändring måste tas emot och inte motarbetas. Ny teknik måste användas och utforskas för att sedan spridas vidare till de studerande. Det är det enda sättet som vårt utbildningssystem kan förbättras på.

Till exempel har Mohasi undervisat studenter i grundläggande datakunskaper, med fokus på att använda datorprogram såsom Word, Excel och PowerPoint. Hon har även undervisat lärare på universitetet i hur man spelar in korta filmer för att använda i utbildningen.

Genom att minska den digitala klyftan inom utbildningssystemet ska Lesotho klara de utmaningar landet står inför.  Foto: Johanna Åhs

Genom att minska den digitala klyftan inom utbildningssystemet ska Lesotho klara de utmaningar landet står inför. Foto: Johanna Åhs

Mohasis framtidsvision är att utbilda sina landsmän om möjligheterna med teknologin. Hennes mål är att nå ut till alla människor, även grupper som vanligen inte får tillgång till utbildning, till exempel personer med funktionsnedsättningar. Detta vill hon uppnå genom att använda båda språken som talas i Lesotho, sesotho och engelska.

Mohasi menar att alla människor måste ha tillgång till digitala verktyg för att utveckling inom alla sektorer i landet ska kunna möjliggöras.

– Med utbildningens hjälp kommer Lesotho att kunna bekämpa fattigdom och andra utmaningar landet står inför, avslutar hon.

Foto: Johanna Åhs

Foto: Johanna Åhs

Foto: Johanna Åhs

Foto: Johanna Åhs

Dela det här:
Kategorier: Lesotho, Utbildning

Om Johanna Åhs

Jag heter Johanna Åhs och bor i Sydafrika sedan 2011 där jag studerar Utvecklingsstudier på University of South Africa. Jag jobbar som volontär för två olika organisation som arbetar med utsatta barn i skolan. Jag är intresserad av politik, mänskliga rättigheter och kultur.

Min lärare sa en gång; "den röda jorden fastnar liksom under fötterna och går aldrig att tvätta bort" och det är nog sant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *