Starka reaktioner i Marocko efter påstått svenskt erkännande av Västsahara.

Sverige har varit i hetluften den senaste veckan i Marocko på grund av att olika rykten cirkulerat runt medier och sociala nätverk om att Sverige ska haft planer på att erkänna Västsahara. Sveriges utrikesminister, Margot Wallström, har dock tydliggjort att den svenska regeringen inte har tagit någon ställning angående ett eventuellt erkännande av Västsahara utan det pågår endast en intern översyn. Trots detta, hotade den marockanska regeringen förra veckan med att bojkotta svenska företag.

Den Sahariska arabiska demokratiska republikens flagga. Staten utropades av Polisario (den Västsahariska befrielserörelsen) den 27 februari 1976 och har hittills erkänts av över 80 länder i världen. ©Nick Brooks, Flickr

När en marockansk nyhetssajt måndagen den 28 september rapporterade att Ikea förbjudits att öppna sitt första varuhus i Casablanca hamnade Sverige i hetluften i Marocko. Enligt artikeln skulle Ikea förbjudits att öppna på grund av att Sveriges regering lagt fram ett förslag om att erkänna Västsahara. Den officiella orsaken är dock att det saknas ett certifikat från marockanska myndigheter som tillåter invigningen av Ikeas första varuhus i Marocko. Det räckte dock med endast några timmar innan alla nyhetstidningar och sociala nätverk pratade om Sveriges erkännande av Västsahara och politiker i Marocko samlades på måndagskvällen i krismöte.

Ytterst känslig fråga

Frågan om Västsahara är extremt känslig i Marocko som inte heller beskrivs som ”Västsahara” utan som ”södra Marocko”, det vill säga som en del utav Marocko. Ofta hör man också talas om det ”marockanska Sahara”, men aldrig uttrycks ordet ”Västsahara”, varken i medier, hos politiker eller i folkmun. Enligt de flesta marockaner existerar alltså inte Västsahara.

Västsahara ockuperades av Marocko 1975 efter att länge varit en spansk koloni. Ockupationen fördömdes av FN men eftersom Marocko har stöd från främst Frankrike men också från USA, har FN alltid varit relativt svag i hanteringen av konflikten. Med sina permanenta platser i FN:s säkerhetsråd kan Frankrike och USA använda sig av veto-rätten för att hindra starkare ingrepp av FN. Vapenvila infördes dock 1991 och sedan dess finns FN-styrkan MINURSO på plats och bevakar vapenvilan. FN fick också i uppdrag att organisera en folkomröstning där folket i Västsahara skulle få välja mellan självständighet eller integration med Marocko men på grund av oenighet mellan de två parterna i konflikten om vem som ska få rösta i en eventuell folkomröstning så har den ännu inte hållits.

FN:s karta över Västsahara. Längs kustremsan finns det rika fiskevatten och nyligen har det upptäckts viktiga oljeresurser. Dessutom är området rikt på mineraler och fosfat.

FN:s karta över Västsahara. Längs kustremsan finns det rika fiskevatten och sedan några år tillbaka har det upptäckts viktiga oljeresurser. Dessutom är området rikt på mineraler och fosfat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marockansk delegation på besök i Sverige och hot om bojkott

Oron om svenskt erkännande av Västsahara gjorde att en marockansk delegation reste till Sverige i början av veckan för att försöka förklara den marockanska positionen samt hindra Sverige från att erkänna Västsahara. Den svenska regeringen har dock varit tydlig med att förklara att inget erkännande är aktuellt och inga beslut har inte heller tagits.

Dock har den marockanska regeringen hotat med att bojkotta svenska företag om inte Sverige ändrar sin politiska linje. Den marockanska regeringen har även påstått att Sverige redan bojkottar marockanska företag och har på så sätt hävdat rätten att svara Sverige med samma mynt.

Demonstration framför den svenska ambassaden

Tusentals demonstranter organiserade en manifestation framför den svenska ambassaden i Rabat söndagen den 4 oktober för att uttrycka sin vrede mot Sveriges påstådda erkännande av Västshara. Den marockanska opinionen är mycket engagerad i frågan om Västsahara och upplever de eventuella planerna att erkänna Västsahara som hot mot Marocko och landets territoriella integritet.

Demonstranterna hade affischer där man kunde läsa ”Sahara är marockanskt”, eller ”Sverige, fortsätt vara neutral”.

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Förenta Nationerna (FN), Kolonialism, Konflikt, Marocko, Naturresurser
Taggar: , , ,

Om Lisa Olofsson

Mitt namn är Lisa och jag är född i Sverige men bor numera i Casablanca i Marocko efter att ha levt i Paris sedan 2008.
Jag har en master i Statsvetenskap samt en Bachelor i Internationella relationer.
Globala utvecklingsfrågor intresserar mig mycket och Marocko är ett intressant land att studera eftersom det utvecklas på många olika nivåer (ekonomiskt, socialt, politiskt, osv). Jag hoppas i samband med mitt engagemang som FUF-korrespondent kunna få bidra med intressant information och fakta om den utveckling som sker i Marocko.

En kommentar

  1. Det stora flertalet av västsahariska stödföreningarna och autonomi. Algeriet diplomater och frivilligorganisationer som arbetar för Algeriet i Sverige, talar på uppdrag av sahariska som inte nödvändigtvis från Västsahara territorium södra Marocko. Majoriteten av västsahariska bor i Västsahara. Cheferna för kommunerna är Västsahariska. Borgmästarna är Västsahariska. Guvernörerna är Västsahariska. Cheferna för lokala industries inklusive fosfater är Västsahariska. Slutit det senaste valet är ca 70%. Den västra sahariska gjorde valet av fackförenings 1975. De gjorde valet av självständighet 2007 för att avsluta absurda Västsahara fråga. Västsahara frågan inför Marocko till Algeriet sedan kalla kriget …

    Svenska samfundet bör stödja vår kamp för att frigjorda våra släktingar sekvestrerade i Algeriet utan att vara registrerad av UNHCR !!!

    Tack

    Ahmed Salem Amr Khaddad
    Unionist sahariska – Internet aktivist

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *