Polisstation utan papper och penna

 

Polisstation i Kisoro Distriktet, Uganda. Foto: Privat

Polisstation i Kisoro Distriktet, Uganda. Foto: Privat

För några veckor sedan fick jag möjlighet att åka till Kisoro i syd-västra Uganda, nära gränsen till Rwanda och Kongo. Kisoro är ett svårttillgängligt område då det ligger uppe bland bergen. Något som påverkar vilka resurser som finns tillgängliga och inte.

I Kisoro fick jag för första gången verkligen en insikt i de svårigheter som finns här när det gäller att implementera lagar. Jag mötte ett 20-tal poliser som alla var verksamma i distriktet, av dessa var det enbart två stycken som hade hört talas om den fem år gamla lagen som förbjuder våld i hemmet.

Vi fortsatte våra samtal och hela tiden så hävdade poliserna att de hade för lite resurser för att kunna göra sitt arbete och upprätthålla lag och ordning. De kunde dock inte riktigt specificera vad för resurser de hade så jag bad de att ta mig till en av stationerna.

Där tappade jag hakan och behövde hejda mig för att inte skrika rakt ut.

Stationen bestod av ett litet rum där det enda som fanns var ett skrivbord, en stol och en hylla. Det fanns inga pennor och inga papper, förutom den information polisen tidigare fått från mig. Han visade mig sedan vidare till baksidan där det stod en motorcykel ”den här transporterar vi misstänkta med, det kan ju vara jobbigt ibland när de försöker hoppa av eller bråkar när man kör, men oftast går det bra”.

När jag åkte därifrån så var det enda jag kunde tänka att: här saknas inte bara resurser, här saknas en hel fungerande verksamhet. Poliserna är så passionerade och vill verkligen utföra ett bra jobb, de har en vilja att göra sitt samhälle bättre, men en enkel sak som en penna hindrar dem.

Poliserna i Kisoro, och säkert i andra delar av Uganda, har oftast inte ens formulär som krävs för att ta upp en anmälan om våld i hemmet, hur kan man då förvänta sig att lag och ordning skall upprätthållas? För att ett ärende som rör våld i hemmet skall ha chanser att leda till fällande dom i en domstol så är det nästan nödvändigt att formulär 3 eller 3A fyllts i då anmälan tagits upp. Om poliserna saknar detta så finns alltså risken att den utsatta nekas rättvisa, allt på grund av ett papper.

Regeringen är de som är det yttersta ansvaret för att tillhandahålla och skapa en verksamhet med tillräckliga resurser för att arbetsuppgifterna skall kunna utföras, men det sker inte idag. Frågan är om det inom den närmsta framtiden överhuvudtaget kommer att ske. Under min tid här har jag insett att de gånger regeringen väljer att satsa på polisen och andra delar av rättssystemet är när det gynnar de själva och deras maktpositioner. Att tillhandahålla rätt formulär som skall fyllas i då man anmäler fall av våld i hemmet är högst troligen inte en sådan fråga.

 

Emma Blomdahl

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Fattigdom, Landsbygdsutveckling, Mänskliga Rättigheter, Rättssystem, Uganda

Om Emma Blomdahl

Jag läser masterprogrammet i mänskliga rättigheter vid Uppsala Universitet. Just nu gör jag min MFS i Uganda där jag undersöker kvinnorörelsens roll i att bekämpa våld i hemmet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *