Fler kvinnor i Burmas parlament än någonsin tidigare

I november 2015 hölls det första fria valet i Burma. Aung San Suu Kyis och hennes parti tog hem en jordskredsseger i en majoritet av landets delstater. Från att tidigare ha haft omkring sex procent kvinnor i parlamentet intas betydligt fler platser av kvinnliga politiker när det nya parlamentet tillträdde i februari. Men nu väntar också stora utmaningar för de kvinnliga ledamöterna. 

Konst med Aung San Suu Kyi, utanför hennes partis högkvarter. Foto: Johanna Kvist

Konst med Aung San Suu Kyi, utanför hennes partis högkvarter.
Foto: Johanna Kvist

Strax över 6000 kandidater ställde upp i Burmas första fria val 2015. Av dem var 13 procent kvinnor. Antalet kvinnliga parlamentsledamöter har därmed fördubblats jämfört med förra mandatperioden.

Det finns förhoppningar om att de kvinnliga politikerna ska lyfta frågor som tidigare inte fått ta plats på dagordningen. En sådan fråga är våld i nära relationer, ett problem som det sällan talas högt om. Även om det inte bara är en kvinnofråga finns det hopp om att det är just de kvinnliga politikerna som måste ta upp frågan för att den ska uppmärksammas.

– Jämställdhet är nödvändigt för att uppnå fred och skapa utveckling i Burma. Våld mot kvinnor upphöra. Ett första steg mot detta är att det finns politiker som representerar kvinnors erfarenheter och intressen. Det är nu som vi kan börja resan mot att stoppa diskrimineringen av kvinnor, säger Man Ngaih Dim från delstaten Chin.

Många deltagare på ett seminarium om våld mot kvinnor i samhället Tonzang, november 2015.                                              Foto: Johanna Kvist

Många deltagare på ett seminarium om våld mot kvinnor i samhället Tonzang, november 2015. Foto: Johanna Kvist

Många i det burmesiska samhället har en konservativ syn på kvinnans roll. Detta trots att en av världens mest kända politiska ledare, Aung San Suu Kyi, är kvinna. Generellt anses mannen vara den naturliga ledaren, både i hemmet och i samhället, något som har påverkat antalet politiskt aktiva kvinnor. En kvinnas uppgift anses ofta vara att ta hand om hemmet och familjen, och när en kvinna väljer att träda in i politiken kan hon betraktas som en dålig dotter, fru eller mamma.

Många utmaningar väntar nu de kvinnliga politikerna. De måste jobba hårt för att bevisa att även kvinnor kan vara politiker och ledare. En av Burmas unga kvinnliga politiker,

May Zon som är ordförande i ungdomsförbundet Youth for a New Society, ser dock positivt på framtiden.

– Burmas politiskt aktiva kvinnor har fortfarande en lång väg kvar att gå innan de får fullt förtroende som politiker. Valresultatet och det ökade antalet kvinnor som inrättar sig i parlamentet i februari är dock ett stort steg i rätt riktning mot jämställdhet och demokrati.

Utanför Aung San Suu Kyis partis högkvarter efter att vallokalerna stängt 8e november 2015. Foto: Johanna Kvist

Utanför Aung San Suu Kyis partis högkvarter efter att vallokalerna stängt 8e november 2015.
Foto: Johanna Kvist

Dela det här:
Kategorier: Burma, Jämställdhet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *