Remitteringar på migrantens villkor

Kan remitteringar vara den nya vägen till utveckling? Den frågan ställer sig nu forskare runt om i världen. Remitteringar syftar vanligtvis på de pengar som migranter skickar till sina familjer i hemländerna. Världsbanken uppskattar att remitteringstransaktionerna i år kommer att överstiga 700 miljoner dollar. Det är betydligt mer än alla länders totala bistånd.

Mitt i alla hyllningar om remitteringar vill jag dock lyfta något som verkar ha glömts bort i debatten. Diskussionerna handlar ofta om vad effekten av dessa pengar är, men frågan om var pengarna faktiskt kommer ifrån ställs sällan.

I Sydafrika träffade jag under hösten flera migranter från Zimbabwe. De berättade om sin flykt från ett land där det inte finns några jobb, inga pengar och ingen mat. 2008 var krisen ett faktum med en arbetslöshet på 90 procent. En fjärdedel av Zimbabwes invånare uppskattas ha korsat gränsen i jakten på ett bättre liv.

För många stämde inte verkligheten överens med drömmen de haft om Sydafrika. Det har varit svårt att få jobb och arbetsvillkoren är långt ifrån humana. Samtidigt menar migranterna att de inte har något val. Situationen är värre i Zimbabwe och deras familjer är beroende av pengarna de skickar hem. Många menar att det är deras migrantstatus som är orsaken till problemen. De utnyttjas som arbetskraft och deras tillfälliga uppehållstillstånd innebär en stor osäkerhet.

Missförstå mig inte, jag tror att remitteringar kan föra med sig mycket gott, särskilt eftersom pengarna når utsatta människor direkt. Men migranten ska inte behöva betala med sitt eget välmående. Fokus måste flyttas från pengarna till människan. Endast då kan vi nå ett lyckat resultat. Vi bör fråga oss: hur vi i mottagarländerna kan ge migranten fler rättigheter? Ett bättre liv för migranterna ger i sin tur ger även ett bättre liv för deras familjer.

Hanna Widén

Hanna Widén

 

Dela det här:
Kategorier: Flyktingar, Migration, Sydafrika, Zimbabwe

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *