Smycken ger arbetstillfällen

Anställda vid Kezuris smyckesfabrik trär halsband

Anställda vid Kazuris smyckesfabrik trär halsband

På vägen hem efter en utflykt vid nationalparken med min vän som också skriver sin MFS-studie här i Nairobi stannade vi till vid en smyckesfabrik i Karen. Vi hade blivit tipsade om fabriken som gör färgglada smycken som säljs i utvalda butiker runt om i världen.

Bilen rullade in på innergården och vi möttes av några små apor som tittade nyfiket på oss. Snart dök en guide upp som hälsade oss välkomna. Vi leddes in i ett stort rum fyllt av kvinnor, pärlor och målarfärg. Vi stannade till vid dörröppningen. Det var bönestund och rummet sjöd av sång. När bönestunden var över fick vi en rundtur i fabriken och guiden förklarade för oss hur alla smycken görs för hand, från formgivning av lera till färdiga smycken i alla möjliga färger och former. I varje rum hälsades vi av de anställda med ett rungande ”Jambo!” och uppmuntrades att ställa frågor.

Fabriken vi besökte heter Kazuri som betyder ”liten och vacker” på Swahili. Den startades år 1975 och är medlem i World Fair Trade Organization (WFTO). Här anställs främst ensamstående kvinnor som befinner sig i en ekonomiskt utsatt situation. Enligt vår guide får de anställda en skälig lön och en socialförsäkring som bland annat innefattar förmånlig sjukvård. Kazuris smycken som tillverkas här säljs i Norden, inte minst i Sverige, något som ”hjälper oss väldigt mycket” enligt guiden.

Idag har fabriken flera hundra anställda vilket belyser det problem som finns på arbetsmarknaden i Kenya. Enligt officiella siffror ligger arbetslösheten på cirka 15% men förväntas i realiteten vara så hög som 40% och värst är det i Kenyas större städer. Ensamstående kvinnor är extra utsatta eftersom de också förväntas ta hand om sina barn samtidigt som de måste arbeta. Förhoppningsvis kan initiativ som detta förbättra situationen på arbetsmarknaden för de allra mest utsatta. Jag har också fått intrycket av att Kenya är ett land i förändring där kvinnor tar mer plats på arbetsmarknaden, inte minst genom två-tredjedels-regeln som antagits i Kenyas parlament som innebär att det inte får vara mer än just två tredjedelar av något kön representerat i parlamentet. I praktiken innebär det att parlamentet behöver få in fler kvinnliga parlamentariker. Kenya har ännu inte lyckats leva upp till detta men det diskuteras för fullt i parlamentet hur regeln ska uppfyllas, något jag hoppas skriva mer om i senare inlägg.

 

Dela det här:
Kategorier: Afrika, Arbetsmarknad, Fattigdom, Hälsa, Kenya
Taggar: , , , ,

Om Isolde Jobarteh

Jag studerar pol. kand. vid Uppsala universitet och skriver just nu min C-uppsats i Nairobi om kvinnlig representation och samarbete över partigränserna i Kenyas parlament. Som FUF-korrespondent delar jag med mig av upplevelser och möten under min tid här i Kenya.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *