Fortsatt missnöje bland egyptierna

Revolutionen 2011 hade ett centralt mål, att få slut på den måttlösa korruptionen, konsolidera demokrati och frihet och garantera medborgarnas rättigheter i samhället. Folket hade fått nog av förtryck, fattigdom och korruption. Revolutionen lyckades men vad som efterföljde visade sig vara en upprepande visa av tidigare regim.

I samband med att den saudiske kungen besökte Egypten för någon vecka sedan överlämnade den egyptiske presidenten Abdelfattah el Sisi två egyptiska öar belägna i Röda Havet till Saudiarabien. Motiveringen? De har en gång i tiden tillhört Saudiarabien.

Den egyptiska befolkningen rasade. Fulla med vrede demonstrerade över 1000 egyptier i fredags, den 15e april, mot regimen. Protesterna beräknas vara de största på två år, men de var långt ifrån fredliga. Medan slagord som ”ner med regimen” hördes från folket avfyrade polisen på många håll tårgas mot demonstranterna, dessutom greps minst ett femtiotal i samband med demonstrationerna. Överlämnandet av de två öarna var droppen som fick bägaren att rinna över, folket protesterade inte enbart över öarna som över en natt blev tillhörande Saudiarabien. Sedan el Sisis övertagande av makten 2014 har majoriteten av befolkningen levt i en vad som kan liknas med en koma. Många hyllade presidenten och betraktade honom som Egyptens räddare från total kollaps (än idag har han stort stöd). De senaste månaderna har dock en medvetenhet växt bland folket men likt under den arabiska våren är det generellt sett den yngre generationen som förhåller sig kritisk till honom, dock börjar många äldre så småningom få upp ögonen för verkligheten.

I dagsläget är situationen en aning spänd ute på gatorna. Demokratiaktivister uppmanar till omfattande demonstrationer den 25 april. Många hoppas på en revolution, andra är tveksamma att en sådan är möjlig eller läglig tidsmässigt. Frågan är om det egyptiska folket är redo att ta den striden och än en gång riskera sina liv i demokratins namn.

Dela det här:
Kategorier: Egypten
Taggar: , ,

Om Rabab Bassam

Hej!
Mitt namn är Rabab och jag är 22 år gammal. Till sommaren 2016 är jag färdigutbildad statsvetare och fortsätter till hösten studera i Lund.

Befinner mig i skrivande stund i Kairo där jag skriver min kandidatuppsats om den politiska utvecklingen i landet sedan revolutionen 2011.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *