Att bada eller inte bada – en kvinnas dilemma

– Varför badar du inte? frågar rektorn på skolan och pekar ut över havet vid den indiska östkusten i Tamil Nadu, där närmare hundra skolpojkarna springer runt i shorts och skvätter och skrattar.

Foto: Michaela Mark

Foto: Michaela Mark

 

 

 

 

 

 

 

 

– En gång räcker, svarar jag där jag sitter på en sten med fötterna i sanden. Jag har ju inga andra torra kläder än dessa, fortsätter jag och pekar ner på mina långbyxor, tunika och matchande dupatta – sjalen som ogifta kvinnor i Tamil Nadu bär. Den hänger över min bröstkorg med båda ändarna lite slarvigt slängda över varsin axel så att de far runt i blåsten.

– Men varför inte byta om till kläderna ni badade i tidigare? försöker han en gång till.

– Nej tack, svarar jag och ryser av tanken på att dra på mig iskalla, fortfarande dyngsura långbyxor och långtröja och vira en blöt dupatta runt mig.

Han tittar lite misstroget på mig, men ger sig och går vidare mot pojkarna.

Jag tittar ut över vattnet. Vid strandkanten har flera av de kvinnliga skolbarnen dragit upp byxbenen och verkar stå och fundera över hur långt det dröjer innan vågorna når upp till deras byxor och kanten på tunikan. De andra flickorna har satt sig ner och småpratar och tittar på sina manliga klasskamrater där de leker i vattnet. Kanske tänker de tillbaka på tidigare idag då det själva skrattande slängde sig ut i vattnet med alla kläderna på. Nu är det lite mer komplicerat. Vad ska de i sådana fall ha på sig efter att de har badat? Och var kan de byta om så att ingen ser? Pojkarna slängde bara av sig tröjan och hoppade i vattnet. De behöver inte bekymra sig för, vad som känns som flera kilo, blöta kläder som tynger ner en under vattnet. Och så dupattan som blöt fastnar i allt den får tag i.

Dela det här:
Kategorier: Indien, Jämställdhet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *