När fotboll blir feminism

“Ett tjejlag i fotboll?” Lärarna i rummet tittar förbryllat på mig som om jag sagt någonting märkligt. “Tjejer vill inte spela boll.” Men jag har sett kidsen därute på skolgården och visst vill de lira. Både tjejer och killar. Detta är Sydafrika och fotboll är religion.

Planen består mestadels av sand. Som stolpar använder vi vattenflaskor och trots att det då och då blir hetsiga diskussioner om bollen skjutits över mål eller inte har tjejerna lika kul som om vi skulle ha spelat på en nationalarena.

En liten kille kommer framspringande med förhoppningsfulla ögon. Han undrar när killarna ska få spela. Jag försöker förklara att jag har valt att träna ett tjejlag eftersom killarna redan spelar så mycket och tjejerna nästan aldrig får vara med. Han berättar för mig att tjejer inte kan spela och föreslår att han kan vara med och lära dem hur man spelar på riktigt. När jag säger att det inte går tittar han oförstående på mig, vänder sig om med sin alldeles för stora Barcelonatröja och springer trotsigt därifrån. Det är kanske svårt att förstå det större perspektivet för en liten kille som bara vill spela boll. Ändå är det värt det. För på Belthorn Primary School i Kapstaden är situationen likadan som när jag lirade boll på skolgården i östra Göteborg. Då var jag själv en av dem som tyckte att tjejerna skulle placeras  där de gjorde mest nytta – framför mål för att täcka skotten.

Tack och lov har mitt perspektiv förändrats sedan dess och när jag ser skillnaden i talang och engagemang hos tjejerna när de får spela för sig själva, vet jag att jag har tagit rätt beslut. Det behövs mer av detta, både i Sydafrika och i det så kallade jämställda Sverige.

Foto: Privat

Foto: Privat

Dela det här:
Kategorier: Jämställdhet, Sydafrika

Om Carl Bradshaw

Having grown up in Gothenburg you can find a lot of similarities to Cape Town. Life is unpredictable in many ways and you have to cope with the wind as well as the rain.
Currently I am working with a project called A Chance for Every Child at the Novalis Ubuntu Institute. Previously having studied global studies and international relations at the University of Gothenburg and the University of Queensland, as well as having conducted two field studies and an internship in Vietnam, I have engaged in a fair bit of issues concerning the security-development nexus. This is one of my main areas of interest within the field of international relations and the texts I hope to contribute with here will mainly relate to this field.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *