Världen i tusen färger

Mycket ställs på ända i en ny kultur. Allt som är nytt är oförutsägbart, och det som är ovant skaver. Så lätt det är att hysa agg mot andras beteenden, att frustreras över hur saker fungerar, eller rent av bli förbannad på det som avviker. Som representant för västvärlden ligger det nära till hands att slå sig för bröstet och tycka att vi minsann vet vad som är rätt och fel. Men som enskild individ bland miljoner andra vinner du sällan varken förtroende eller lyckas skapa goda mänskliga kontakter genom att agera överlägsen. Först genom att acceptera och våga absorberas av en kultur blir du en del av den. För att förstå krävs att du kan kliva ur sina egna alltför ingångna skor och prövande stoppa ner fötterna i någon annans. Det kräver en stor dos tålamod.

I tanken konstruerar jag ett kalejdoskop som jag betraktar världen genom. Då ser jag tusen färger istället för skarpa linjer i svart och vitt.

Foto: privat

Foto: Privat

Det finns lika många sätt att leva ett liv på som det finns människor. I jordens alla vrår finns människor som älskar och hatar, som sparar pengar och som uppfostrar barn. Alla ser vi ibland upp mot stjärnorna och förundras över tillvaron. I en tid då kulturer ständigt tvingas integrera med varandra har det aldrig varit viktigare att värna om likheter. Vi är ju alla människor. Lika som bär men i olika färger.

Dela det här:
Kategorier: Indonesien, Kultur

Om Kajsa Litton Fredriksson

En Uppsalastudent på vift som vill dela med sig av upplevelser och intryck från en utbytestermin på University of Gadjah Mada i Yogyakarta, Indonesien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *