Tre årslöner på mindre än en månad

IMG_5211

– Vi försökte ta ut 8000 rupees var i bankomaten, men fick inte ut några pengar. Men banken har ändå dragit dem från kontot. Vad kan vi göra?

– Är det sant! Utbrister min tamilska vän som jobbar på kontoret som assistent, och som har koll på i princip varenda detalj av de svensk finansierade projektet.

– Det är ingen fara, svarar jag och tänker att det är tur att det bara handlar om 1000 kronor var.

– Men det är ju jättemycket pengar, fortsätter hen. Som om hen läst mina tankar.

– Men jag tror inte det är någon fara. Jag tror min svenska bank kan hjälpa mig, säger jag som i ett försökt att släta över våra olika reaktioner.

– Okej, men vi kan väll åtminstone gå förbi banken här i byn och kolla vad dem säger, konkluderar min vän och jag kan bara nicka och le.

Senare på kvällen ligger jag vaken och kan inte riktigt släppa det. 8000 rupees. Även om det handlar om en rätt stor del av min budget här i Tamil Nadu, Indien, så är det inte det som gnager. 16000 rupees totalt för oss båda. En genomsnittlig månadslön för de lokalanställda på kontoret är runt 6000 rupees. Det betyder av vi pratar om närmare tre månadslöner för min vän. Tre månadslöner. Vad skulle jag tjäna som assistent Sverige på tre månader? Ja, och nu när jag är klar med mina studier så hoppas jag ju på ett jobb i Sverige som ger mig en månadslön på.. vänta nu här… det min vän tjänar ihop på tre och ett halvt år. Det måste vara så ofattbart mycket pengar för hen.

Jag somnar räknande på skillnaden på pengars värde i våra två hemländer. Som om de var får.

Dela det här:
Kategorier: Arbetsmarknad, Asien, Bistånd, Ekonomisk utveckling, Indien, Utbildning, Utvecklingssamarbete

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *