Ny etiopisk lag hotar yttrandefrihet

Den ökända anti-terrorlagen i Etiopien har använts flitigt mot journalister. Nu har en ny lag antagits som gör det ännu lättare för regeringen att åtala personer för vad som publiceras på internet.
– Hela idén hotar yttrandefriheten, menar journalisten Tesfalem Waldyes som har suttit fängslad i Etiopien.

Oppositionen tystas ner av den etiopiska regeringen genom en ny internetlag.                                                      Foto: Andrew Heavens, Flickr

Oppositionen tystas ner av den etiopiska regeringen genom en ny internetlag. Foto: Andrew Heavens, Flickr

I juni antog Etiopien en ny internetlag, Computer Crime Proclamation 2016, som delvis kriminaliserar spridningen av spam och hacking. Många anser dock att lagen är ett sätt för regeringen att utöka sin rätt att kontrollera informationsflödet i landet, bland annat eftersom den kriminaliserar spridningen av sådant som ”orsakar rädsla, hot mot eller psykisk påfrestning på en annan person”

Tesfalem Waldyes har suttit fängslad i Etiopien.

Tesfalem Waldyes har
suttit fängslad i Etiopien.

Den etiopiske frilansjournalisten Tesfalem Waldyes menar att det största problemet med etiopiska lagar är att de är svåra att tolka. Tesfalem satt själv fängslad i Addis Abeba i 15 månader anklagad för terrorism på grund av texter han publicerat. Efter upprepade rättegångar och förhör släpptes han till slut. Då var det den ökända antiterror lagen från 2009 som utnyttjades, samma lag som användes mot de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson sommaren 2011. Tesfalem menar att den nya internetlagen är en förlängning av den gamla lagen.

– Regeringen visar inga tecken på att bli mer accepterande och den nya lagen kommer att användas lika hårt som den gamla mot människor som publicerar regeringskritik på sociala medier, säger han.

Regeringen har vid två tillfällen, i samband med sommarens uppror, stängt ner sociala medier och internet i landet, något som tyder på att de vill ha ökad kontroll.

– Terrorism och journalism är två olika saker, säger Tesfalem som känner en frustration över hur lite frihet journalister har i landet och hur ofta de anklagas för terrorism.

Enligt Tesfalem är det största hindret för journalister i Etiopien bristen på frihet. Ett annat är bristen på tillgänglighet till krisdrabbade områden. Det händer ofta att regeringen nekar journalister tillträde till områden utanför Addis Abeba.

– Regeringen vill ha glada nyheter, cover ups, säger Tesfalem.

Flera självständiga tidningar har stängts ner, radiokanaler fokuserar på nöje, och staten äger alla TV-kanaler. Ytterligare ett hinder för journalister är informationsinsamling. Etiopierna har starka misstankar om att regeringen avlyssnar deras telefoner och spionerar, så få vågar ge vittnesmål, ingen vill uppge sitt namn eller kopplas till någon organisation.

– Alla är rädda, säger Tesfalem.

Det är svårt att få information från någon, både regeringen och befolkningen. Till sist har vi problemet med självcensurering, menar Tesfalem. Han förhåller sig till antiterrorlagen, presslagen, cyberlagen och tidigare fängslanden när han skriver – allt för att skydda sig själv. Han kan aldrig vara säker på vilken av lagarna som kan komma att användas mot honom nästa gång.

Dela det här:
Kategorier: Etiopien, Internet/Sociala medier, Yttrandefrihet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *