En dans i kvinnlig empowerment

Zumba - kvinnlig empowerment enligt krönikör Kristin Kähäri Malmqvist. Foto: Kristin Kähäri Malmqvist

Zumba – kvinnlig empowerment enligt krönikör Kristin Kähäri Malmqvist. Foto: Kristin Kähäri Malmqvist

Jag kliver in i den dunkelt upplysta träningssalen. Den saknar luftkonditionering, det är varmt och svetten rinner redan innan passet har börjat. In kommer kvinna efter kvinna som alla genomgår samma procedur: hijab (sjal som täcker hår, hals och axlar) av och minishorts på. Plötsligt börjar musiken dåna ur två stora högtalare ”Hey Mr. Policeman, I don’t want no trouble…”, sjunger Eva Simons medan vi dansar oss ännu mer svettiga i takt till musiken. Jag blickar ut över salen. Stämningen är uppsluppen och det är mer ös i denna lilla träningssal än jag någonsin har upplevt på ett dansgolv. Synen av alla kvinnor som röjer järnet gör mig förvånad – det här var inte vad jag hade väntat mig av den oansenliga inrättning som den här batikaffären/skönhetssalongen/träningslokalen utgörs av. Så vad hade jag då förväntat mig av Yogyakarta, specialprovinsen på Java, i landet med världens största muslimska befolkning? Jag är här för att göra ett fältarbete om dengueprevention och har under den korta tid jag tillbringat här slagits av hur många färgstarka kvinnor på höga positioner som jag har kommit i kontakt med. I vårt team är kvinnorna i majoritet. Vi är starka tillsammans och ibland känns det som att det är vi mot världen – vi mot denguespridande myggor. Innan jag började jobba nära dessa indonesiska kvinnor hade jag en vag föreställning om ett samhälle där kvinnor inte hade någon framträdande roll. Jag kunde inte ha haft mer fel. På District Health Office, som är en viktig aktör i det denguepreventiva arbetet, utgörs 59 procent av personalen av kvinnor. Flera kvinnor sitter på ledande positioner. I det denguepreventiva arbetet, där lokalsamhällena är centrala, har kvinnorna en nyckelroll eftersom de ofta har makt att påverka familjerna.

Krönikör Kristin Kähäri Malmqvist

Krönikör Kristin Kähäri Malmqvist

Zumbapasset lider mot sitt slut. Jag går förbi en kvinna som drar på sig sin hijab och sina batikmönstrade kläder igen. Hon åker iväg på sin scooter och jag går hemåt med ett leende på läpparna. Det slår mig att de här kvinnorna, som precis har dansat sig igenom fredagskvällen, antagligen känner sig lika starka och fyllda av energi som jag gör just nu. Det här kallar jag kvinnlig empowerment.

Dela det här:
Kategorier: Genus, Indonesien, Jämställdhet

Om Kristin Kähäri Malmqvist

Läkarstudent. Knåpar ihop en minor field study om denguefeber, varningssystem och preventivt arbete i Yogyakarta, Indonesien, under hösten 2016.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *