Goda framtidsutsikter för högutbildade i Mexiko

Klyftorna mellan invånarna i Mexikos större städer och på landsbygden är stora. Hälften av landets befolkning lever i fattigdom. Trots detta är framtidsutsikterna för de ungdomar som har möjlighet att studera vidare och växer upp i familjer med god ekonomi.

Ceballos ser positivt på framtida arbetsmöjligheter.                  Foto: Sandra Broborn

Ceballos ser positivt på framtida arbetsmöjligheter. Foto: Sandra Broborn

Mexiko är ett land drabbat av korruption, droghandel och våld. Enligt en studie gjord av den amerikanska tankesmedjan Pew Research Center är många mexikaner missnöjda med detta. 81 procent anger att de är missnöjda med det höga antalet brott, och 71 procent anser att illegala droger är ett stort problem.

Många mexikaner migrerar till USA. Enligt en rapport gjord av The Migration Policy Institute 2014, bor fler än 11,7 miljoner mexikanska immigranter i USA och gruppen utgör en knapp tredjedel av alla immigranter som bor i USA.

Jag träffar Jorge Ceballos, en 22-årig juridikstudent, en solig fredagseftermiddag på hans favoritcafé i Cholula, i centrala Mexiko. Han delar inte drömmen om att ta sig till USA för att förbättra sina livsvillkor, utan känner en stolthet över att vara mexikan.

– Det är inte bara för att det är mitt land, utan också för att det finns så många möjligheter här. Kulturen är väldigt speciell med olika traditioner och världskänd gastronomi samtidigt som vi talar ett av världsspråken: spanska.

Ceballos tycker att det finns en bild av att Mexiko är väldigt fattigt, men han menar att landet snarare är väldigt rikt. Det är till exempel ett av de länder i världen som tar emot flest turister årligen. Det stora problemet är de snedfördelade resurserna.

– I Mexiko bor 121 miljoner människor men endast en fjärdedel har tillräckliga möjligheter för att kunna göra karriär.

Enligt organisationen OECD (The Organization for Economic Cooperation and Development) är arbetslösheten låg jämförd med många andra länder. I början på 2016 låg den på 4,2 procent vilket ligger under världsgenomsnittet på 8,1 procent.

Om du har rätt socioekonomisk bakgrund och en högre utbildning är möjligheterna att få arbete goda eftersom du inte behöver konkurrera med den stora del av befolkningen som inte har studerat vidare. I Sverige är konkurrensen om arbete är hård eftersom många utbildar sig. Ceballos berättar om sin syster som studerade arkitektur under ett år i Stockholm.

– Hela familjen tyckte att hon borde stannat kvar i Sverige, men hon valde ändå att återvända till Mexiko. Det var enklare för henne att hitta ett arbete i Mexiko med en utlandstermin i ryggen, än vad det skulle vara för henne i Stockholm. Där skulle hon ha behövt konkurrera med välutbildade svenskar samt tvingas bo långt utanför stadskärnan. I Mexiko kan hon hitta ett bra arbete, köpa hus och ha en egen bil, för samma pengar.

Dela det här:
Kategorier: Arbetsmarknad, Mexiko

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *