Kvinnomordet som väckte debatt om jämställdhet i Sydkorea

I maj i år blev en 23-årig kvinna brutalt mördad utanför Gangnam tågstation i Sydkoreas huvudstad Seoul. Kvinnan var tidigare okänd för gärningsmannen och motivet bakom dådet var enligt gärningsmannen att han kände sig “ignorerad av kvinnor”. Uttalandet väckte starka känslor hos det sydkoreanska folket och den efterföljande debatten kom att handla om huruvida mordet var en del av ett större samhällsproblem eller ett isolerat fall. 

Minnesplatsen där en ung kvinna mördades - en händelse som startade en jämställdhetsdebatt i Sydkorea. Foto: © Revi / CC-BY-2.0-KR, Wikimedia Commons

Minnesplatsen där en ung kvinna mördades – en händelse som startade en jämställdhetsdebatt i Sydkorea. Foto: © Revi / CC-BY-2.0-KR, Wikimedia Commons

Mannen, som hade väntat i en timme på att en kvinna skulle dyka upp, hoppade på kvinnan som var på väg hem efter att ha tillbringat kvällen med sina vänner i en karaokebar. Han knivhögg henne flera gånger och kvinnan avled kort tid efter av skadorna. Övervakningskameran som dokumenterade händelsen avslöjade mannens identitet och han arresterades dagen efter mordet. Den 34-årige gärningsmannen sa till polisen att han begick brottet för att han under sitt liv “blivit ignorerad” och “känt sig förminskad” av kvinnor. Polisen menar att händelsen inte kan klassas som ett hatbrott, utan som ett brott drivet av mental ohälsa i form av vanföreställningar och hallucinationer. Mannen är sedan tidigare diagnostiserad med schizofreni och har varit intagen på sjukhus sex gånger. Han slutade ta sin medicin efter att han blev utskriven från sjukhuset i januari, något som kan ha förvärrat sjukdomstillståndet. Trots detta kvarstår frågan om huruvida hans mentala tillstånd ensamt kan förklara varför han hyste sådant hat gentemot kvinnor.

Platsen där mordet inträffade pryddes efter händelsen av post-it-lappar med hälsningar och blommor. Men bland de vackra orden och blommorna syndes även rädsla och oro. På de färgglada post-it-lapparna stod saker som “det kunde ha varit jag”. Denna oro och ilska spred sig även till sociala medier där människor använde sig av hashtaggen #JagÖverlevde för att poängtera att det kunde ha hänt vem som helst. Vissa hävdar att händelsen representerar det stora gap som finns mellan män och kvinnor i samhället, medan andra hävdar att det var en engångsföreteelse och att skulden därför endast bör läggas på gärningsmannen. Demonstrationer och motdemonstrationer har hållits vid platsen där kvinnan mördades och internetbaserade extremistgrupper har gett sig in i debatten, något som ytterligare har polariserat debatten.

Sydkorea rankas på plats 115 av 145 länder inom området jämställdhet enligt Gender Gap Index som tas fram av World Economic Forum. Några av de områden som Sydkorea rankas lågt inom är löneskillnader mellan män och kvinnor, politiskt deltagande och representation på ledarpositioner inom näringslivet. Våld mot kvinnor är också utbrett. Även om antalet anmälda fall av kvinnomisshandel har ökat efter att man infört nya lagar går endast 40 procent av fallen vidare till rättegång. Enligt en rapport från FN utsätts 44 procent av kvinnorna i Sydkorea för någon typ av psykisk eller fysisk misshandel och sexuella övergrepp i hemmet. Enligt rapporten är det vanligt att kvinnorna inte anmäler på grund av en utbredd uppfattning att sådana problem bör lösas inom familjen. Det återstå att se om den diskussion kring kvinnors rättigheter och livsvillkor som har blossat upp efter mordet kan komma att ändra detta.

Dela det här:
Kategorier: Genus, Jämställdhet, Sydkorea

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *