Fjortonåringen som försvann

14-årige Marco Antonio Molina Theissen fördes bort av militären 1981 och sågs aldrig till igen. Familjen kämpar fortfarande för att de ansvariga ska dömas, men rättsprocessen förhalas. I och med att både ansvariga och överlevande blir allt äldre närmar sig den guatemalanska övergångsrättvisan sitt bäst före-datum.

En av de 45 000 guatemalaner som försvann spårlöst under kriget var 14-åriga Marco Antonio Molina Theissen. Rättsprocessen mot de ansvariga har fått stor uppmärksamhet.
Foto: Agnes Duregård.

De fem välklädda äldre männen sitter bakom ett galler som täcker en hel vägg i rättssalen. De reser sig och svarar artigt när domaren ropar upp deras namn.

– Jag är närvarande, herr domare!

De före detta militärerna Francisco Gordillo, Edilberto Letona, Benedicto Lucas, Hugo Zaldaña och den före detta chefen för underrättelsetjänsten, Manuel Antonio Callejas y Callejas, sitter häktade sedan januari 2016. De är åtalade för brott mot mänskligheten, påtvingat försvinnande och grov våldtäkt mot syskonen Marco Antonio och Emma Molina Theissen år 1981.

Rättsfallet har fått stor uppmärksamhet eftersom det handlar om brott som drabbade många guatemalaner under kriget. Därför är många företrädare för människorättsorganisationer och ambassader på plats. De åtalades fruar och döttrar är också där, skilda från de andra åskådarna med ett rep. På familjesidan finns det gott om lediga sittplatser medan människorättsaktivisterna trängs runt ett fåtal stolar. Någon frågar om det går att flytta några av de tomma stolarna från familjernas sida till den andra, men vakten svarar att det tyvärr är omöjligt.

Emma Molina Theissen var aktiv inom arbetarrörelsen och hela familjen klassades enligt dokument ur polisarkivet som ”fiender till staten”. Molina Theissen tillfångatogs i september 1981 och utsattes för tortyr och sexuella övergrepp, men lyckades senare rymma från militärbasen. Militären letade efter henne i hemmet, men när hon inte fanns där förde de istället bort hennes 14-åriga bror Marco Antonio. Sedan dess är Marco Antonio en av de 45 000 guatemalaner som försvann under den väpnade konflikten som pågick mellan 1960 och 1996.

År 2000 tog den guatemalanska staten sitt ansvar för försvinnandet inför den interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter, men det var först 2016 som en rättsprocess kunde inledas. De åtalade i detta och andra liknande fall tillhör landets elit och är ofta en del av den organiserade brottsligheten, något som gör att målsäganden ofta är mycket utsatta.

Familjen Molina Theissen bor idag i Costa Rica och måste därför åka till Guatemala varje gång nya förhör ska hållas. Förhören skjuts ofta upp eller ställs in med kort varsel. Efter många timmar i den trånga och varma rättssalen avbröts rättegången och det bestämdes att de skulle fortsätta den 13 januari, men datumet sköts upp tre veckor på grund av att flera på åtalssidan blivit förkylda. Familjen Molina Theissen har väntat i 36 år på rättvisa. Att rättsprocessen är igång är ett framsteg, men ännu vet ingen hur lång tid den kommer att pågå.

Dela det här:
Kategorier: Fred, Guatemala, Rättssystem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *