“Fragment av min egen lilla revolution”

Centralasien och Kirgizistan är en blind fläck på kartan för de flesta i Sverige. Med det här fotoreportaget vill FUF-korrespondenten Josefin Åström visa olika aspekter av det kirgiziska samhället genom porträtt av unga kvinnor i Kirgizistans näst största stad, Osh. Kvinnorna delar med sig av sina problem de upplever i samhället och om sina drömmar för framtiden. 

Saltanat, 19 år
Saltanat blev feminist när hon förstod att hennes samhälle behövde feminism. Hon hade alltid sett att samhället var ojämställt, men visste inte tidigare hur hon kunde påverka. Hon trodde först att hon skulle behöva välja mellan sin religion och feminism, eftersom hon menar att ingen religion direkt “gett” kvinnor rättigheter. Sedan lärde hon sig mer om islam och nu går det lättare att kombinera.

De största problemen kopplade till jämställdhet i Kirgizistan är enligt Saltanat den konservativa synen på könsroller och oskuldsnormer. Om tjejen inte är oskuld när hon gifter sig kan mannen skilja sig. Om mannen skiljer sig av denna anledning innebär det stor skam för flickan och hon kan inte gifta sig igen. Mannens familj kollar om hon är oskuld genom att se om det finns blod på lakanen morgonen efter bröllopsnatten. Men att man på så sätt ska kunna se om en kvinna är oskuld är en vanlig myt, både i Kirgizistan och i många andra länder.

Myrzayim, 18 år
Myrzayim studerar design på konstfakulteten vid universitetet i Osh. Hon syr egna kläder inspirerade av kirgizisk folklore, men på ett modernt sätt. Hennes mamma jobbar med att sy traditionella kläder. Myrzayim älskar Osh.

 

 

 

 

 

 

 

Nadira, 18 år
Nadira är uzbek och läser engelska och tyska på universitetet. Hon vill resa eftersom att hon vill veta mer om andra länder och kulturer. Hittills har hon varit i Kazakstan och Ryssland. Andra platser hon vill resa till är Mekka, Abu Dabi och Dubai. Religion är det viktigaste i Nadiras liv och på fritiden lär hon sig mer om religion från sina släktingar.

 

 

 

 

Asel, 20 år
Asel läser företagsekonomi på universitetet. Ett sidointresse är massage, som hon håller kurser i. Hon vill flytta till Tyskland. Asel önskar att hennes stad var mer utav en storstad. Hon vill att det ska vara fler turister, många investerare och bättre arkitektur.

 

 

 

 

 

Aiperi, 20 år
Aiperi studerar medicin på universitetet. Hon berättar att samhället är mer traditionellt i södra än i norra Kirgizistan. Här i söder är det enligt Aiperi inte okej för tjejer att bära korta klänningar eller att gå själv på natten och det anses normalt att gifta sig när man är runt 20 år. Jag påpekar att de traditioner hon nu nämnt bara verkar handla om kvinnor. Exakt, svarar hon.

Aiperi vill bli kirurg, men det har omgivningen åsikter om. Vänner och familj berättar för Aiperi att hon inte kan bli kirurg för att hon är tjej.

– Det är därför jag klippte håret och bär korta kjolar.

Hon vill visa att det som ung tjej i Kirgizistan går att leva annorlunda. Traditioner behöver inte nödvändigtvis vara dåliga, fortsätter hon. Till exempel tycker hon att traditionella kirgiziska klänningar kan vara väldigt vackra, och hon tycker att den kirgiziska traditionen att vara gästvänlig är positivt. Kirgizistan har en rik historia som hon är stolt över. Hon nämner Kurmanjan Datka, en kvinna som räddade det kirgiziska folket undan en rysk massaker i mitten av 1800-talet.

Hon berättar också att hennes föräldrar försökte tvinga henne att gifta sig förra året. De sa att det inte bara var viktigt för henne, utan också för familjen. De sa att hon kunde få välja mellan två killar som de sett ut till henne, men hon vägrade. Hennes föräldrar grät och bad henne att ändra sig. Nu i efterhand är hennes föräldrar stolta över henne, men hennes äldre släktingar säger att hon inte är en bra flicka, inte en kirgizisk flicka. Aiperi säger att de använder traditionen som argument för att kvinnor bara ska vara mammor och fruar. Hon vill inte bara vara någons mamma och fru.

– Jag vill vara mer än så!

– Nu har du fått höra fragment av min egen lilla revolution, avslutar Aiperi.

Yasilya, 28 år
Yasilya tillhör folkgruppen tatarer och arbetar som projektassistent i ett projekt som uppmuntrar unga personer i de södra regionerna Jalala-Bad och Batken att rösta. Projektet går också ut på att utbilda unga personer till valobservatörer.

Yasilya är inte gift, och hon säger att familj och vänner pratar om att det börjar bli bråttom. Yasilya själv ser det inte som ett problem att hon ännu inte är gift. Hon vill gifta sig med någon hon är kär i.

– Det är ett viktigt beslut och då måste det bli rätt.

Yasilya planerar att läsa en master i företagsekonomi utomlands. I framtiden vill hon utveckla företagandet på landsbygden i Kirgizistan.

Nuriza, 21 år
Nuriza studerar företagsekonomi och vill resa, till exempel till Paris. Hon nämner att hon inte vill lämna Kirgizistan för gott utan hon planerar att återvända till huvudstaden Bishkek efter sina resor. I Bishkek har hon sin pojkvän sen två år tillbaka. På frågan om vilka problem hon ser i Kirgizistan idag tvekar hon först på om det finns några, men säger sen att det finns miljörelaterade problem, till exempel föroreningar av vattnet.

Dela det här:
Kategorier: Jämställdhet, Kirgizistan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *