Vattenkraftsprojekt hotar mapuchefolket

Ett område av stor betydelse för mapuchefolket kan förstöras av ett dammbyggnadsprojekt i floden Pilmaiquen i södra Chile. Projektet leds av ett norskt företag. Enligt flera människorättsorganisationer utsätts individer som motsätter sig bygget för hot, våld och frihetsberövanden.

Mapuchefolket håller en cermoni på det heliga markområdet. Foto: Pilmaiquen: weichanpilmaiquen.blogspot.se.

Enligt den chilenska historikern Martin Correa köptes markområdet i södra Chile av en privat landägare från ett par personer från mapuchefolket som inte hade rätt att sälja det. Marken såldes sedan vidare till ett norskt vattenkraftsföretag. I området finns en begravningsplats där södra mapuchefolket i århundraden har begravt sina förfäder. Floden är central eftersom det är via vattenvägen som de avlidnas andar kan färdas för att sedan födas om igen.

Polisen har använt våld vid flera protestaktioner. Foto: Pilmaiquen: weichanpilmaiquen.blogspot.se.

Markkonflikten började när vattenkraftsprojektet godkändes och den förre landägaren högg ner hundraåriga träd. Detta ledde till protestaktioner där mapuchefolket ockuperade markområdet 2014. Enligt personer som deltog i protestaktionerna svarade polisen vid ett flertal tillfällen med att med våld föra bort demonstranterna från området och med att använda tårgas, batonger och gummikulor. En person miste i samband med markockupationen ena ögat på grund av en gummikula, något som senare anmäldes av chilenska människorättsinstitutet. Flera personer har fängslats och i rättegångar har det använts dolda bevis – det vill säga bevis som inte presenteras för den åtalade så att denne har en chans att försvara sig – något som bryter mot principen om rättssäkerhet. Idag är marken fortfarande ockuperad av mapuchefolket för att förhindra utomstående att komma in.

Vattenkraftsprojektet stoppades tillfälligt av den chilenska miljömyndigheten i juli 2016. Beslutet togs i samband med att flera boende i området lämnande in klagomål där de motsatte sig godkännandet av projektet. Flera personer som bor i området uppger dock att vattenkraftsföretaget har försökt att förhandla med grannar genom att erbjuda bidrag som frön, gödslingsmedel och pengar i utbyte mot underskrifter för att få bygget godkänt På så sätt har det skapats konflikter mellan grannar i området. Två kvinnor vittnar även om att de blivit hotade av grannar som ekonomiskt gynnas av projektet.

Dela det här:
Kategorier: Chile, Markrättigheter, Minoriteter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *