Livshotande klimatförändringar

Vi är på väg hem från kontoret. Den smala asfaltsvägen slingrar sig fram genom det vackra landskapet. Jordens rödbruna färg möter klätterväxternas djupgröna, palmbladen vajar i vinden, i horisonten – bergstoppar. Ni fattar grejen. Vår chaufför Sebastian saktar plötsligt in och stannar till vid ett av fälten. Fyra ståtliga påfåglar gömmer sig i växtligheten.

– Det här är mitt fält. Jag försökte odla majs, men det är alldeles för torrt, så nu har jag lämnat det åt påfåglarna, säger han skrockande.

Landskapet i Tamil Nadu i sydöstra Indien är förvisso hänförande vackert, men det är också ett landskap som, liksom andra delar av Indien, de senaste åren har drabbats hårt av klimatförändringar. Det regnar allt mindre under monsunperioderna och blir så torrt att till och med aloe veran har börjat sloka.

Två tredjedelar av Indiens befolkning livnär sig på jordbruk. Majoriteten är småskaliga bönder som bor på den fattiga landsbygden. Sebastian har en inkomstkälla utöver sin majsodling – han är chaufför och vaktmästare på organisationen där jag gör praktik – så han klarar sig. Men de flesta bönderna är fortfarande beroende av den inkomst som deras skördar ger dem. Klimatförändringarna har lett till att mängder av bönder de senaste åren har känt sig tvingade att låna pengar för att investera i nya skördar när de förra uteblev. Grejen är bara den att om nästa skörd också uteblir finns det inga pengar att betala tillbaka lånet med.

Självmord bland bönder som fastnat i kreditmarknadens onda cirkel är vanligt förekommande här i Indien. Fler än 270 000 bönder har tagit sina liv här sedan mitten av 90-talet enligt studien Every thirty minutes. Farmer suicides, human rights and the agrarian crisis in India från 2012. Skammen som följer med att inte kunna försörja sig själv och sin familj leder helt enkelt till att många inte ser någon annan utväg. Det står i skarp kontrast till det vackra indiska landskapet och är svårt att greppa för någon som, liksom jag själv, är van vid att det finns ett skyddsnät för den som behöver.

Krönikör Sanna Blomgren. Foto: Privat.

Klimatförändringarna märks även i Sverige, men här i Indien är de skrämmande påtagliga. Livshotande, till och med. I förlängningen är det inte bara de indiska bönderna som drabbas – utan hela planeten. Låt oss inte lämna den åt påfåglarna.

Dela det här:
Kategorier: Hälsa, Indien, Jordbruk, Klimat, Landsbygdsutveckling

Om Sanna Blomgren

Jag heter Sanna och gör under våren 2017 praktik på gräsrotsorganisationen Inba Seva Sangam, som ligger i byn Sevapur i Tamil Nadu i Indien. Jag har tidigare läst genusvetenskap och sociologi i Lund och har ett stort intresse för, och en nyfikenhet kring, hur vi på olika sätt påverkas av omkringliggande samhällsstrukturer. Jag vill lära mig hur vi på ett hållbart sätt kan förändra och förbättra vår värld genom organisering och solidaritet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *