Stillsamt och osynligt dör våra hav

Har du någonsin sett en skogsbrand? En skogsbrand är dramatisk. Eld, stora flammor, övermäktig hetta och rök. Det är en skrämmande upplevelse. Havet är annorlunda. Det stilla, blå vattnet och dess ljud är inte dramatiskt eller skrämmande. Det är stillsamt, vackert och glittrande. Men ytan berättar inte hela sanningen. Överfiske, klimatförändringar och föroreningar förstör våra hav. Stillsamt, osynligt, dödligt. Inte med flammor. Inte med rök. Det är inte som eld.

– Översatt utdrag ur Kronprinsessan Viktorias tal, The Ocean Conference  

Överfiske, klimatförändringar och föroreningar förstör våra hav. Foto: UNDP

”The Ocean Conference” pågick under förra veckan på FN:s huvudkontor i New York. Beslutsfattare, experter, representanter från civilsamhället och företagare diskuterade under veckan hur vi tillsammans ska kunna rädda världens hav, hur vi ska uppnå mål nummer 14 av de globala utvecklingsmålen. SeaBOS initiativet presenterades under fredagen, konferensens sista dag. Initiativet för samman forskning med några av världens ledande företag i fisk- och skaldjursbranschen och målet är att vara ledande i en förändring mot hållbart fiske och ett välmående hav.

Kronprinsessan Viktoria fanns på plats och höll ett tal under eventet. Viktoria påpekar att vi nu kommit till en punkt där vi måste agera. Om vi inte gör det så har vi snart kommit till en punkt där vi gjort en oåterkallelig skada på världens hav. Hon uppmanade beslutsfattare, företagsledare, ledande forskare och konsumenter – människor vars beslut kan göra skillnad, att använda den makten. ”Gör vad du kan. Gör det nu! Som att det var en skogsbrand du skulle övervinna. Ett välmående hav är ingen lyx – det är en nödvändighet för överlevnad.”, avslutade Viktoria. Vad kan vi då göra? Vad kan jag som medborgare, som konsument göra? Det behövs stora förändringar för att de globala utvecklingsmålen ska uppnås. Är det så att vi som konsumenter ska dra vårt strå till stacken genom att köpa rätt certifierad fisk?

Kronprinsessan Viktoria uppmanar alla att agera för att göra skillnad. Foto: Elisabeth Winqvist, Svenska FN-representationen i New York

För ungefär tio år sedan startade en kvinna en liten samhällskompost i området där hon bodde. Boende i området började sakta men säkert att kompostera och snart dök det upp fler komposter här och där. Det är ingen som tycker att minskat avfall är en dålig idé och efter att ha sett viljan hos folket bestämde sig politikerna att följa det goda exemplet och starta ett kompostprogram för staden. Poängen är att en kvinna med en komposthink ensam kunde starta något som en dag skulle leda fram till politiska beslut som idag leder en hel stad i en mer miljövänlig riktning.

Vi har alla möjlighet att göra världen till en bättre plats. Stora förändringar måste till men vi måste också ta vara på den makt vi faktiskt har. Det finns många olika sätt att ändra saker på. Det som kanske först händer på din gata eller i din kundkorg kan sprida sig för att tillslut leda till ett politiskt beslut. Jag är försiktigt optimistisk till konsumenternas möjligheter att utöva makt. Som medborgare kan vi genom våra handlingar visa vilken riktning vi vill att samhället ska ta. Köpbeslut kan förändra förutsättningarna på marknaden och styra företagens agerande i rätt riktning. Jag har själv sett hur småskaliga bönder fått högre priser för sina produkter, mycket på grund av att konsumenterna långt bort i andra änden kräver det.

Gör vad du kan – gör det nu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela det här:
Kategorier: Hållbarhetsmålen (SDGs), Klimat, Miljö, Naturresurser, Politik, USA

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *